Eerste Bronzen Uil voor Jan Vantoortelboom

09/10/11 om 12:19 - Bijgewerkt om 12:19

Tijdens de eerste editie van Het Betere Boek kreeg Jan Vantoortelboom de debuutprijs voor de beste Nederlandstalige roman.

'De verzonken jongen' heet het debuut van Jan Vantoortelboom dat tijdens Het Betere Boek te Gent de Bronzen Uil kreeg en een cheque ter waarde van 5000 euro.

Nadat YM Dangre afgelopen donderdag al de Vlaamse Debuutprijs kreeg, was het zaterdag de beurt aan Vantoortelboom. Biezonder aan deze 'Bronzen Uil'-debuutprijs was dat ook Nederlandse debutanten in aanmerking kwamen. James Worthy, Maaike Gerritsen en Mischa Van Vlier behoorden zo ook tot de 9 genomineerden, naast de Vlaamse auteurs Annelies Beck, Paul Jambers, Eef Lanoye, Ann De Craemer en Jo Van Damme.

'Elverdinge, West-Vlaanderen, 1988. Een gevoelig jongetje, Stoffel, neemt afscheid van zijn veel te jong aan kanker gestorven moeder, precies op het moment dat hij ook de liefdeskriebel voor het eerst voelt.' Zo luidde de opening van de recensie van Tom Van Imschoot in Knack.

Dat deze roman zijn roots heeft in Vantoortelbooms eigen biografie is overduidelijk, zoals de schrijver ook tegenover De Krant van West-Vlaanderen toegaf: 'De zelfmoord van mijn grootvader in 1975, kort na mijn geboorte, en de dood van mijn moeder toen ik 16 was - vormen de basis van het verhaal. Toen mijn moeder op haar 42ste stierf aan kanker had dat een enorme impact op mij en mijn broer. Ons zorgeloze leventje werd in één klap helemaal dooreen gegooid.'

Knack-recensent Van Imschoot besloot toen zijn bespreking van 'De verzonken jongen' met een positieve noot: 'Als romancier houdt Vantoortelboom eveneens sporen bij van wat uiteenvalt, het West-Vlaanderen van zijn jeugd bijvoorbeeld. Helemaal matuur is dat nog niet, maar het is doorleefd. En dat belooft.' De jury dacht er blijkbaar ook zo over.

Frank Hellemans

Onze partners