Een nieuwe Hemingway in brieven

27/07/10 om 11:27 - Bijgewerkt om 11:27

'Hem-Letters' heet het Amerikaanse project dat in de toekomst de duizenden brieven van Ernest Hemingway zal publiceren.

Ernest Hemingway (°1899) pleegde zelfmoord in 1961. Hij schreef duizenden brieven die nu eindelijk in een wetenschappelijke boekreeks gepubliceerd zullen worden. Volgend jaar verschijnt het eerste deel met Hemingway's brieven tot 1921. Het project, waaraan tal van Amerikaanse Hemingway-experts deelnemen, zou over tien jaar afgesloten moeten zijn. Volgens de initiatiefnemers zal men na de publicatie van de correspondentie een heel ander beeld krijgen van de schrijver.

Het project heet Hem-letters. Het is opgezet omdat zowat zevenduizend brieven van Hemingway niet zijn gepubliceerd. Tweeduizend vijfhonderd brieven zijn garchiveerd in de John-F-Kennedy Universiteit in Boston. Duizenden andere brieven werden in andere instituten en allerlei archieven opgespoord. Maar honderden brieven bevinden zich nog in privébezit. De eigenaars worden door Hem-Letters gemaand ze ter beschikking te stellen, zodat ze kunnen verschijnen in een supplement, dat een reservoir moet vormen voor brieven die nog in de loop van de chronologische publicatie opduiken.

Uit de brieven zou blijken hoe Hemingway, die wellicht biseksueel was, zijn homo-erotische neigingen verborg door de spot te drijven met homo's.

Vele brieven van Hemingway zijn verloren gegaan, ook die aan Agnes von Kurowski, een verpleegster. Ze was zeven jaar ouder dan de jonge soldaat Hemingway toen die tijdens de Eerste Wereldoorlog verliefd op haar werd. Kurowski ontkende later niet dat ze Hemingway voorstelde om met haar te trouwen. Maar volgens haar eigen zeggen deed ze dat vooral om de jonge militair, die aan het Piave-front gewond werd, te redden uit de handen van James Gamble, een oudere officier die op Hemingway verliefd was geworden. Kurowski heeft de brieven van Hemingway allemaal verbrand.

Ernest Hemingway correspondeerde later ook met Marlene Dietrich. De twee deelden de intiemste details met elkaar, maar hadden geen seksuele relatie. Maria Riva, de dochter van Marlene Dietrich, heeft het Hem-archief meer dan dertig brieven, die Ernest Hemingway aan haar moeder schreef, ter beschikking gesteld. Uit tal van brieven blijkt ook dat de Amerikaanse schrijver van 'The Old Man and the Sea' heel wat Duitse schrijvers steunde die het na Hitlers machtsovername in Duitsland financieel moeilijk hadden of emigreerden.

Valerie Hemingway, de schoondochter van de schrijver en ooit zijn secretaresse, is tegen het Hem-project. Volgens haar moet de laatste wil van Hemingway gerespecteerd worden. In zijn testament had de schrijver beschikt dat zijn brieven niet gepubliceerd mochten worden. Zelf heeft Valerie Hemingway alle brieven van haar schoonvader die nog in haar bezit waren vernietigd.

Piet de Moor

Lees meer over:

Onze partners