Duitse leerkrachten zien (educatief) heil in Mein Kampf

21/12/15 om 11:19 - Bijgewerkt om 11:18

De vereniging van Duitse leerkrachten is te vinden voor het gebruik van een geannoteerde versie van 'Mein Kampf' in het middelbaar onderwijs.

Duitse leerkrachten zien (educatief) heil in Mein Kampf

© Adam Jones, Wikicommons

De versie van Adolf Hitlers beruchte boek, voorzien van deskundige commentaren, verschijnt in januari. Volgens de voorzitter van de vereniging, Josef Kraus, helpt de studie van die tekst om de jongeren "immuun te maken" voor "het extremisme". Hitler schreef 'Mijn Strijd', een antisemitisch pamflet en een vooruitspiegeling van wat hij later als Reichsführer helaas ook in de praktijk bracht, in 1924.

Ook de verantwoordelijke voor Onderwijs van de sociaal-democratische regeringspartij SPD, Ernst Dieter Rossmann, ziet een pedagogische waarde in het dissecteren van een tekst met een hoge propagandawaarde. Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog kant de deelstaat Beieren, eigenaar van de rechten van het boek, zich tegen een nieuwe uitgave van 'Mein Kampf', al betekent dat niet dat het boek de facto verboden is.

Maar om een oorspronkelijke uitgave van het boek te vinden, moet de geïnteresseerde lezer zich wel tot antiekzaken wenden. Bovendien wil de regering het heruitgeven van het boek (zonder commentaar) eerlang strafbaar maken als "aansporing tot haat".

e uitgave met commentaar komt er in de eerste weken van januari. Door de duizenden annotaties en commentaren van historici zal het boek bijna 2.000 bladzijden tellen. (Belga)

Onze partners