Duitse kinderboekenschrijver Otfried Preussler is overleden

20/02/13 om 14:00 - Bijgewerkt om 14:00

De Duitse kinderboekenauteur Otfried Preussler, die in ons land onder meer bekend is van de 'Meester van de zwarte molen', is op 89-jarige leeftijd overleden. Dat bericht zijn uitgever, Thienemann.

Preusslers 32 boeken werden in 55 talen vertaald, meermaals bekroond en meer dan 50 miljoen keer verkocht. 'Meester van de zwarte molen' bijvoorbeeld won in 1973 de Zilveren Griffel en werd later ook verfilmd.

Preussler werd in 1923 in Reichenberg geboren in het toenmalige Tsjecho-Slowakije. Al op zijn twaalfde schreef hij zijn eerste verhalen, hopend op een leven als schrijver in Praag. Maar na zijn middelbare school in 1942 werd Preussler opgeroepen voor de Duitse Wehrmacht om te vechten aan het oostelijk front tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Hij bracht uiteindelijk vijf jaar door in Russisch gevangenschap. In 1949 verhuisde hij naar het Duitse Rosenheim, waar hij studeerde voor onderwijzer. Hij kluste bij als lokale reporter en als schrijver van kinderprogramma's op de radio. Zijn eerste succesboek was 'De kleine waterman' in 1962. (Belga/MS)

Onze partners