Duitse cultauteur Wolfgang Herrndorf berooft zich van het leven

© Blog Wolfgang Herrndorf

De Duitse schrijver Wolfgang Herrndorf, maker van de ook bij ons bekende cultroman ‘Tsjik’, pleegde zelfmoord op 48-jarige leeftijd.

De schrijver van de Duitse cultroman ‘Tsjik’ (Cossee, 2011) leed sedert 2010 aan een kwaadaardige hersentumor. Daarover bracht hij geregeld verslag uit in zijn blog ‘Arbeit und Struktur’. Herrndorf sneed nu zijn gevorderde kanker de pas af door zichzelf van het leven te beroven.

Beroemd werd Herrndorf met de roman ‘Tsjik’ (2010), een road movie in de traditie van Mark Twains ‘Huckleberry Finn’ (1884). Maik, die in de Berlijnse wijk Marzahn is opgegroeid, voelt zich een loser. Hij sluit vriendschap met Tsjik, een Russische immigrant die hem naar het wilde oosten begeleidt. De twee pubers stelen een Lada en zetten koers richting Walachije, waar dat voor hen ook mag liggen. Herrndorfs roman, die zich eerder in de puberteit dan in een welomschreven gebied afspeelt, barst van de gags. Lezers van elke leeftijd vinden er hun gading in, wat allicht het weergaloze succes van het boek mee helpt verklaren. ‘Tsjik’ ging meer dan een miljoen keer over de toonbank ging en werd in 24 talen vertaald.

Wolfgang Herrndorf werd op 12 juni 1965 in Hamburg geboren. Naar eigen zeggen groeide hij op in zeer kleinburgerlijke omstandigheden, in een omgeving zonder cultuur. Na zijn studie trok hij naar Berlijn, waar hij begon te tekenen voor het satirische magazine ‘Titanic’. In 2002 debuteerde hij met de roman ‘In Plüschgewittern’. Twee jaar later werd hij in Klagenfurt, waar hij meedong aan de Ingeborg Bachmannprijs, voor een van zijn verhalen onderscheiden met de publieksprijs.

In 2011 publiceerde Herrndorf de exotische en ironische agententhriller ‘Sand’, die met de prijs van de Leipziger Buchmesse werd bekroond. Tot kort voor zijn dood werkte de schrijver aan een tekst waaraan hij de voorlopige titel ‘Isa’ had gegeven. In zijn dagboekachtige blog ‘Arbeit und Struktur’ inventariseerde en registreerde Herrndorf inmiddels hoe zijn ziekte zich steeds meer van hem meester maakte.

Op 4 augustus jongstleden noteerde hij: ‘Ik kan niets schrijven, niet lezen, geen woord.’ Op 11 augustus: ‘Ich bin sehr zuviel.’ Wie Herrndorfs blog er vandaag op naslaat, vindt er onder de titel ‘Schluss’ een mededeling van één regel over zijn dood in Berlijn: ‘Wolfgang Herrndorf heeft zich op maandag 26 augustus tegen 23.15 uur aan de oever van het Hohenzollernkanaal doodgeschoten.’

In de necrologieën wordt Wolfgang Herrndorf, die vier boeken publiceerde, omschreven als een schuwe perfectionist die interviews en publiek meed. De helden van al zijn boeken zijn steeds op de dool. Door de volwassenen worden ze steevast van een gebrek aan empathie beschuldigd, maar achter die pose verbergen ze hun eenzaamheid en ‘Weltschmerz’.

Piet de Moor

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content