Duits boek onthult samenwerking ex-nazi's en West-Duitse inlichtingendienst

11/04/11 om 18:06 - Bijgewerkt om 18:06

Uit een vandaag verschenen studie van de Hamburgse publicist Peter-Ferdinand Koch blijkt dat de samenwerking tussen ex-nazi's en de naoorlogse West-Duitse inlichtingendienst groter was dan werd vermoed.

Peter-Ferdinand Koch - Enttarnt

Uitgeverij: Ecowin Verlag

Aantal pagina's: 448

Prijs: 24,90 euro

ISBN: 978-3-7110-0008-8

In het boek met de titel 'Enttarnt' (Ontmaskerd) onthult Koch terloops het vandaag verspreide nieuws dat de SS'er Karl-Josef Silberbauer, die het joodse meisje Anne Frank arresteerde, na de oorlog eveneens voor de West-Duitse inlichtingendiensten werkte. Peter-Ferdinand Koch komt de eer toe dit feit te hebben ontdekt.

Koch vertelt in zijn studie verder dat de naoorlogse Oostenrijkse en West-Duitse geheime diensten een massa agenten engageerden die hun eigen organisaties door hun nazi-verleden vleugellam maakten. Dat verleden was immers ook bekend bij de Sovjets, die ermee dreigden de agenten als ex-nazi's te ontmaskeren.

Geen wonder dat deze spionnen ook als dubbelagenten voor Moskou werkten. Koch is zeker van 47 ex-nazi-mollen op de lijst van de Russische inlichtingendiensten, maar waarschijnlijk waren er nog veel meer.

Koch verrichtte onderzoek in de CIA-archieven in Washington. In Duitsland zelf nam hij stapels BND-dossiers door. De onderzoeker maakte ook gebruik van zijn persoonlijke contacten om belangrijk historisch materiaal op te diepen.

Kochs boek is een bewijs te meer hoezeer de naoorlogse West-Duitse inlichtingendiensten door ex-nazi's geïnfiltreerd waren. In enkele hoofdstukken focust de auteur ook op de activiteiten van een aantal Duitse journalisten. Hij toont aan dat verschillende naoorlogse redacteurs van het weekblad 'Der Spiegel' een nazi-verleden hadden en dat ze verwoede pogingen ondernamen om toenadering tot de West-Duitse inlichtingendiensten te zoeken.

Piet de Moor

Onze partners