Droomstart voor romandebutante Lize Spit

Lize Spit is de strafste Vlaamse debutant sinds Erwin Mortier in 1999 met 'Marcel' de Vlaamse letteren verblufte. © Keke Keukelaar

Amper één week na het verschijnen van haar romandebuut ‘Het smelt’ is Lize Spit de tweede best verkochte romanschrijver in de top 10 van de Vlaamse boekhandels.

‘Het smelt’ (Das Mag Uitgevers), een turf van 478 bladzijden, van de 27-jarige debutante Lize Spit komt al onmiddellijk binnen op de tweede plaats van best verkochte romans in de Vlaamse boekhandel van afgelopen week, zo melden Boek.be en GfK Belgium. De Kempense literaire sensatie moet alleen nog Liane Moriarty (‘Het geheim van mijn man’) laten voorgaan en verdringt de eeuwige Paula Hawkins (‘Het meisje in de trein’) naar de derde stek in de verkoopshitparade van fictie-auteurs.

Verfilming en vertalingen onderweg

Droomstart voor romandebutante Lize Spit
© GF

Dat ze een week na verschijnen al zo goed zou scoren bij het publiek, had Lize Spit – zo bekende ze hier al in een gesprek met Knack.be – nooit durven vermoeden. ‘Het smelt’ zou al 10.000 keer over de toonbank zijn gegaan, en is inmiddels al aan een derde druk toe. Er zou al gesproken worden over een verfilming, en het is een kwestie van tijd voordat er over vertaalrechten zal worden onderhandeld.

Ish Ait Hamou, die voor de organisatie van Te Gek!? een novelle schreef, prijkt met ‘Als je iemand verliest die je niet kan verliezen’ op de 9de plaats in de top 10 terwijl Stefan Hertmans met ‘Oorlog en terpentijn’ goed standhoudt op plaats 6.

Bij de Top 10 van de spannende boeken – de thrillers dus – is het al Meulenhoff Boekerij wat de klok slaat: 7 van de 10 opgelijste thrillerauteurs komen uit deze Nederlandse uitgeefstal en Nora Roberts staat op 1 met ‘De ooggetuige’. Pieter Aspe redt de Vlaamse thrillereer met ‘Het oor van Malchus’ (Manteau) op nummer 6.

Van de troon gestoten

O ja, en bij de top 10 van literaire non-fictie is het rijk van Chris De Stoop (‘Dit is mijn hof’) uit. Hij werd van de troon gestoten door niemand minder dan paus Franciscus met ‘De naam van God is genade’ (The House of Books). De Stoop moet het doen met brons, maar zijn boek heeft de afgelopen maanden al lang de weg naar de lezers gevonden natuurlijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content