Dostojevski wellicht weg van Moskouse metromuren

31/05/10 om 12:23 - Bijgewerkt om 12:23

De kans bestaat dat de Dostojevski-sculpturen van Nikolai Ivanov van de Moskouse metromuren worden gehaald. Ze zouden te deprimerend zijn.

De opening van het nieuwe Moskouse metrostation Dostojevskaja wordt vertraagd. Oorzaak is de Florentijnse intarsia (inlegwerk met ornamentele figuren) van Nikolai Ivanov, een kunstwerk in hoogwaardig marmer met zwart-wittinten dat taferelen uit het werk van de Russische schrijver Dostojevski presenteert.

Op een van die beelden wordt getoond hoe Raskolnikov uit 'Misdaad en straf' met de bijl uithaalt naar zijn tweede slachtoffer, de onschuldige zuster van de woekeraarster die hij al naar de andere wereld heeft geholpen.

Op een ander tafereel is te zien hoe ingenieur Kirillov, die in 'Duivels' wil bewijzen dat God niet bestaat, een pistool tegen zijn slaap drukt om zelfmoord te plegen (Albert Camus noemde dit een filosofisch voorbeeld van een pedagogische suïcide). Een ander tafereel uit dezelfde Dostojevski-roman toont de fanatieke gek Pjotr Werchowenski die op het punt staat de afvallige revolutionair Sjatow neer te knallen.

Volgens waarnemers zijn er in Moskou stemmen hoorbaar die menen dat het werk van Ivanov te fel contrasteert met de plechtige paleisatmosfeer van de hoofdstedelijke metrostations. Een psycholoog zou zich kritisch over het agressieve werk en het gewelddadig decor uitgelaten hebben. Dmitri Gajew, de grote baas van de Moskouse metro, sluit zelfs niet meer uit dat het hele oeuvre gedemonteerd wordt omdat het te deprimerend is.

Daarmee is de maker het natuurlijk niet eens. Nikolai Ivanov beweert dat hij de helden uit Dostojevski's tragische universum zonder franjes en opsmuk heeft willen uitbeelden. Op de vraag of hij bereid is zijn sculpturen te 'corrigeren', repliceerde de kunstenaar dat dit te veel gevraagd is. Het is net alsof je de realistische Russische schilder Ilja Repin zou vragen om Ivan de Verschrikkelijke te laten glimlachen op het schilderij waarop hij is afgebeeld met zijn dode zoon Ivan Ivanovitsj die de wrede tsaar even daarvoor heeft doodgeslagen, aldus de artiest.

Piet de Moor

Lees meer over:

Onze partners