Dominique Strauss-Kahn probeerde het ook bij Franse first lady

© Reuters

DSK heeft het eveneens geprobeerd bij Valérie Trierweiler, die behalve journaliste ook de vriendin is van François Hollande, Frankrijks nieuwe president.

DSK zou haar ooit eens op de volgende manier aangesproken hebben: ‘En hoe gaat het met de mooiste journaliste van Parijs?’ Waarop Trierweiler gerepliceerd zou hebben: ‘Ik dacht dat Anne Sinclair de mooiste journaliste van Parijs was.’ Sinclair is de echtgenote van DSK. De anekdote staat in ‘Les Strauss-Kahn’, een boek van Raphaëlle Bacqué en Ariane Chemin, twee vrouwelijke journalisten van ‘Le Monde’. Het boek verscheen vorig weekend bij Albin Michel.

Valérie Trierweiler, de nieuwe first lady in het Elysée, is cultuurredactrice bij ‘Paris Match’. Tijdens Hollandes kiescampagne had ze de pen neergelegd. Maar Trierweiler, die ook een programma bij het tv-station ‘Direct 8’ presenteert, heeft altijd gezegd dat ze een onafhankelijk beroepsleven wenste te blijven leiden als Hollande verkozen zou worden. Dat is nu het geval. Trierweilers contract met Paris-Match is verlengd en ze schrijft opnieuw.

Hollandes vriendin heeft echter voortaan een beperkte opdracht bij ‘Paris-Match’. De voorwaarden zijn niet kwaad. Ze is een vrije medewerkster, maar heeft een vast loon. Ze hoeft niet meer dan twee stukken in de maand te schrijven. Inmiddels is haar eerste artikel verschenen: een bespreking van een biografie van president Franklin Roosevelts echtgenote Eleanor, ook een journaliste.

Trierweiler steekt zo van wal: ‘Tiens donc! Une First lady journaliste n’est pas une nouveauté. Evidemment, il faut regarder de l’autre côté de l’Atlantique pour trouver ce cas unique et ne pas hurler au scandale.’ Daarmee is de toon gezet. Trierweiler heeft wel laten verstaan dat ze alleen over cultuur zal schrijven omdat dit onproblematisch terrein is. Maar niet iedereen is het daarmee eens.

‘Non, Valérie Trierweiler n’est pas “normale”,’ blokletterde ‘Libération’ op 7 juni. Want volgens het linkse blad is er een contradictie: in het Elysée beschikt Trierweiler over een leger medewerkers en adviseurs. Hoe kan ze dan beweren dat ze financieel onafhankelijk van haar man is? In ‘les Guignols de l’info’ op Canal + werd een presidentieel koppel getoond waarin ‘madame porte la culotte’, om de Franse titel te citeren van ‘Adam’s Rib’, de beroemde film (1949) van George Cukor, waarin Katharine Hepburn de broek draagt. Het klopt inderdaad dat Trierweiler in een interview met de radio gezegd heeft dat zij en niemand anders beslist wie een interview met François Hollande krijgt en wie niet. Ze wordt ook al Valérie Rottweiler genoemd.

Politici vallen graag op vrouwelijke journalisten, vooral in Frankrijk. Zie DSK en Anne Sinclair, of Bernard Kouchner en Christine Ockrent (France 24). Voor Carla Bruni in het leven van Sarkozy kwam (en voor hij van Cécilia gescheiden was) werd er een journaliste van ‘Le Figaro’ aan de zijde van Sarkozy gespot. Vaak spelen vrouwelijke reporters als minnares de tweede viool in het leven van de Franse toppoliticus. Daarover wordt meer geroddeld dan geschreven in de Franse pers. Maar de pers heeft haar actieve aandeel in de affaires. Jean-Jacques Servan-Schreiber, de stichter van het ‘rechtse’ blad ‘L’Express’, had de reputatie altijd zijn aantrekkelijkste journalistes in korte rokken op de toppolitici af te sturen.

Freud komt ook wel om de hoek kijken. Valérie Trierweiler (met meisjesnaam Massonneau) was in een tweede huwelijk getrouwd met de germanofiele filosoof en vertaler Denis Trierweiler, met wie ze drie kinderen heeft. Denis Trierweiler zou zijn ex te weinig alimentatie betalen. Die kwestie zou op het politieke vlak ook een subliminale verklaring bieden voor Hollandes moeilijke relatie met de Duitse bondskanselier Angela Merkel die volgens de nieuwe Franse president met meer geld voor Frankrijk over de brug moet komen.

Piet de Moor

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content