Dieetgoeroe Kris Verburgh best verkochte Vlaamse schrijver in Nederland

© YouTube

Niet Tom Lanoye of Dimitri Verhulst maar Kris ‘Voedselzandloper’ Verburgh verkocht in 2013 het meeste boeken in Nederland waar het boekenvak ondanks de duidelijke teruggang toch optimistisch blijft.

De Nederlandse boekenmarkt is in 2012 opnieuw gedaald: 5,5 %. De uitgeverij blijft echter optimistisch, hoewel de sector vreest voor de toekomst van haar afzetkanaal. Kris Verburgh was de bestverkochte Vlaamse auteur in Nederland.

Het aantal verkochte boeken daalde zelfs nog harder dan de omzet: met 8,3 procent tot iets meer dan 41 miljoen exemplaren. Het digitale boek won wel marktaandeel en maakt nu 3,2 procent van de omzet uit. Deze jaarcijfers betekenen de vierde min op rij voor Nederland. In 2009 bedroeg de omzet nog 641,7 miljoen euro, in 2013 was het 525,3 miljoen euro. Dat is een verlies van 18,1 % op 4 jaar tijd dus.

Ophouden met jammeren

Het boekenvak zou zichzelf niet zijn als ze desalniettemin naar buiten toe optimisme bleven uitstralen. CPNB-directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer, die de cijfers gisteren aan het einde van Vers voor de Pers in Amsterdam presenteerde, gaf het goede voorbeeld. Want de markt van cd’s, dvd’s en games was veel harder gehaald. Het boek had binnen de entertainmentsector marktaandeel gewónnen.

Van Nispen gaf zijn toehoorders dan ook een standje: al die berichten in de media over de slechte boekenmarkt komt alleen maar omdat uitgevers en boekhandels zo veel jammeren. Houdt daar toch eens mee op.

Eerder viel op de beursvloer van Vers voor de Pers hoofdzakelijk positieve geluiden te horen – omdat uitgevers altijd zeggen dat het goed gaat. De titels die ze presenteerden voor het komend halfjaar vormden het bewijs: goede boeken die zeker niet allemaal bestsellers worden, maar waar wel allemaal een publiek voor is. Uitgevers zagen daarom geen enkele reden dat ze hun begroting voor 2014 niet zouden halen.

Blijft Polare (ex-De Slegte) bestaan?

Alleen hun afzetkanaal. Er sneuvelden het afgelopen jaar veel boekhandels en er zullen ook dit jaar weer veel boekhandels verdwijnen. Het jaar begon al slecht met de faillissementsperikelen rond ECI – ondanks de decimering van de boekenclub in de afgelopen jaren toch nog goed voor 250.000 leden (in 2012). Ook aan het voortbestaan van Polare, een keten van boekenpaleizen, wordt ernstig getwijfeld.

Tegelijk met de jaarcijfers maakte de CPNB de top 100 van bestverkochte boeken in Nederland bekend. Bovenaan stond ‘Inferno’ van Dan Brown (376.775 ex.), gevolgd door ‘En uit de bergen kwam de echo’ van Khaled Hosseini en ‘Stoner’ van John Williams. Beste Vlaming was Kris Verburgh op plaats 4. Van zijn ‘Voedselzandloper’ vonden meer dan 100.000 stuks een koper.

Is het al zeldzaam dat een Vlaamse auteur in Nederland zo goed scoort, de top 100 van 2013 kende zelfs drie Vlaamse titels. Of eigenlijk vier. Naast Verburgh zijn dat Wim de Bocks biografie van Johan Boskamp en ‘De laatkomer’ van Dimitri Verhulst. De vierde is het ‘Voedselzandloperkookboek’ dat de Nederlandse Pauline Weuring maakte op basis van Verburghs dieetboek. Zijn naam staat wel op het omslag.

Maarten Dessing

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content