Dichteres Ellen Warmond overleden

04/07/11 om 10:56 - Bijgewerkt om 10:56

Vandaag in het boekenjournaal: Ellen Warmond overleden, nieuwe Recto:Verso, longlist Libris Geschiedenis prijs bekend

Dichteres Ellen Warmond overleden

De Nederlandse dichteres Ellen Warmond is afgelopen dinsdag 28 juni op 80-jarige leeftijd overleden. Het nieuws werd bekendgemaakt door haar vriend en kinderboekenschrijver Dolf Verroen.

Ellen Warmond is het pseudoniem van Pieternella Cornelia van Yperen. Ze koos een pseudoniem omdat haar collega's op het handelskantoor waar ze als secretaresse werkte, het schrijven van gedichten 'maar een rare bezigheid' vonden.

Prijzenbeest

Warmond debuteerde in 1953 met drie gedichten in het tijdschrift 'Maatstaf'. In datzelfde jaar verschijnt haar eerste bundel 'Proeftuin' waarvoor ze de Reina Prinsen Geerligs-prijs wint. In 1961 voegt ze daar de Jan-Campert-prijs aan toe voor 'Warmte, een woonplaats'. Haar hele oeuvre, waaronder ook een roman, verhalenbundels en bibliografieën, wordt bekroond met de Artishock-prijs in 1973. Haar laatste onderscheiding is de Anna Bijns-prijs voor 'de vrouwelijke stem in de letteren' (1987).

Pessimisme

De gedichten van Ellen Warmond tonen haar eerder pessimistische kijk op het leven. Een weerkerend thema is de angst en de eenzaamheid die een mens voelt in zijn confrontatie met de tijd.

Recto:Verso vers van de pers Het zomernummer van Recto:Verso is uit! Het gratis tweemaandelijks tijdschrift bekijkt kunst en cultuur vanuit een eigengereide, kritische invalshoek. Alles draait om ambacht deze keer. De kunstenaar wil schijnbaar opnieuw doen en minder denken. Maar hebben schrijven, muziek maken, beeldhouwen iets te maken met ambachtelijk zwoegen en zweten? Recto:verso nr. 47 toont aan van wel.

Bovendien lanceert Recto:Verso zijn zomerlijn. Tot eind augustus wordt de lezer getrakteerd op een tweewekelijkse nieuwsbrief met nieuwe online artikels. Deze week zorgen geld, prestige, beeldhouwkunst en de soms moeilijke verhouding tussen de drie voor boeiend leesvoer.

Longlist Libris Geschiedenis prijs bekend

De Libris Geschiedenis prijs bekroont historische boeken die een breed publiek weten aan te spreken. Toegankelijkheid, oorspronkelijkheid en historische degelijkheid zijn de belangrijkste criteria. De prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, Libris, het Nationaal Historisch Museum, NTR/VPRO en de Volkskrant. Hij wordt dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt.

Afgelopen vrijdag werden de tien genomineerden voor 2011 bekend gemaakt. In de longlist prijken namen als Fik Meijer met 'De Middellandse Zee', Theo Toebosch met 'Uitverkoren Zondebokken' en Auke van der Woud met 'Koninkrijk vol sloppen'. De volledige lijst vindt u hier.

In september selecteert de jury voorgezeten door Agnes Jongerius, historica en voorzitter van de Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV) de vijf namen voor de shortlist. De winnaar mag op 22 oktober tijdens de Nacht van de Geschiedenis de prijs van 20.000 euro mee naar huis nemen. In 2010 viel die eer te beurt aan David Van Reybrouck voor zijn boek 'Congo'.

Inge Pelemans

Onze partners