Dichter Leonard Nolens vangt met 20.000 euro meeste auteurssubsidie

11/05/15 om 14:29 - Bijgewerkt om 14:28

Dit jaar verdeelt het Vlaamse Fonds voor de Letteren (VFL) voor rechtstreekse steun aan 112 Vlaamse auteurs 962.500 euro.

Dichter Leonard Nolens vangt met 20.000 euro meeste auteurssubsidie

Leonard Nolens © Belga

Jaarlijks kijken de Vlaamse dichters en prozaïsten van allerlei pluimage reikhalzend uit naar het belastingsvrije overheidsmanna dat hen te beurt zal vallen. Dit jaar spendeert het VFL dus 962.500 euro aan 112 schrijvers in de vorm van werkbeurzen voor nieuwe projecten. 8 op de 10 van de auteurs die een beurs aanvroegen, of 77% van alle aanvragers, ontvangen daarmee een beurs. Een werkbeurs bedraagt dit jaar gemiddeld 8.595 euro.

Grootverdieners subsidies

Al jaar en dag ontvangt Leonard Nolens de grootste schrijverssubsidie: dit jaar goed voor 20.000 euro. Zijn zoon-romanauteur David Nolens krijgt 7.500 euro op de rekening gestort.

Andere begunstigden in volgorde van beursgrootte: jeugdillustratoren -en - schrijvers Klaas Verplancke en Tom Schamp vangen allebei elk 17.500 euro. Idem dito voor stripmaker Olivier Schrauwen. Romanschrijver Yves Petry, stripauteur Sabien Clement, dichter Paul Bogaert, romanauteurElvis Peeters, jeugdschrijfster Judith Vanistendael , stripauteur Brecht Evens en duivel-doet-al Peter Holvoet-Hanssen moeten het stellen met 15.000 euro.

Uit de boot gevallen

Elk jaar zijn er schrijvers die uit de boot vallen en die via een beroepsprocedure hun niet-uitverkiezing door de professionele adviescommissie kunnen aanvechten. Jan Haerynck, auteur van onder andere een Jan Hoet-biografie, gaf al aan om dit te zullen doen omdat hij niet bij de 112 uitverkorenen is.

Wie boven een bepaalde fiscale netto-inkomensgrens komt, krijgt geen subsidie uitgekeerd omdat hij sowieso al over voldoende financiële armslag beschikt om de pen te kunnen vasthouden.

(Bron: persbericht VFL) FH

Onze partners