Diamond Dagger Award voor misdaadauteur Lee Child

De Britse misdaadschrijver Lee Child (59) krijgt de prestigieuze Diamond Dagger Award 2013 voor zijn ‘Jack Reacher’-thrillers.

De prijs, een initiatief van de Britse Crime Writers Association (CWA), bekroont een hele carrière in de misdaadliteratuur. De juryvoorzitter van de CWA noemde Lee Child een van de weinige Britse schrijvers van wie de naam wereldwijd een merk werd.

Overigens denken de meeste lezers wel dat Child, geboren in Coventry, een Amerikaan is. Hij woont zowel in New York als in Zuid-Frankrijk en al zijn romans spelen in de Verenigde Staten.

Tandartsverzekering
Lee Child, pseudoniem van Jim Grant, schreef tot nu toe 17 thrillers waarvan er in totaal 60 miljoen exemplaren zijn verkocht. In alle boeken is de gewezen militair Jack Reacher de protagonist. Vorig jaar kwam Child nog in het nieuws met de verfilming van zijn thriller ‘One Shot’ onder de titel ‘Jack Reacher’. Tom Cruise speelde de titelrol.

Reacher is een nogal vreemde figuur in de thrillerwereld: een zwerver zonder creditcard, auto, telefoon. Maar wel met een tandenborstel. Reacher opsporen is zo goed als onmogelijk, want na elk avontuur laat hij zelfs zijn schaduw niet achter. Hij heeft zijn eigen ideeën over rechtvaardigheid en sadistische trekjes zijn hem niet vreemd. Dat hij een misdadiger vermoordt en hem daarna nog eens de keel oversnijdt is niet de regel, maar het gebeurt wel. Toch is loner en wereldverbeteraar Jack Reacher bijwijlen ook een beleefde nomade. Vooraleer hij een kerel een stomp op de mond geeft, vraagt hij of die een tandartsverzekering heeft. Child is wel eens vergeleken met de Britse misdaadauteur James Hadley Chase die net voor de Tweede Wereldoorlog legendarisch werd met zijn harde misdaadroman ‘No Orchids for Miss Blandish’ en ook al zijn thrillers in Amerika situeerde.

Door Lee Child een oeuvreprijs te geven hebben de juryleden van de Diamond Dagger Award zeker geen schrijver van literaire misdaadromans bekroond. Zijn stijl is niet al te subtiel, wel vlak. Hij schuwt geen uitweidingen en dat remt de vaart die Child meestal in zijn romans steekt. Ze zijn spannend, entertainend en tussendoor komt er wel eens een boodschap uit de bus. Tegen de Amerikaanse tussenkomst in Irak bijvoorbeeld.

Ontslag Lee Child/Jim Grant heeft altijd ronduit gezegd dat hij is beginnen te schrijven om het geld. Hij was twintig jaar mee verantwoordelijk voor de programmering van de Britse televisiemaatschappij Granada, maar werd in de jaren negentig aan de deur gezet. Er moest bespaard worden. Toen hij zijn ontslag voelde aankomen begon hij in Engeland al te schrijven aan zijn debuut ‘Killing Floor’ dat in 1997 verscheen. Niet voor zijn plezier, wel om geld te verdienen. En omdat je aan de andere kant van de Atlantische Oceaan meer kan verdienen, trok hij naar Amerika. In interviews verwijst hij wel eens naar zijn ontslag en merkt nuchter op dat hij al snel meer verdiende dan de man die hem bij Granada aan de deur zette.

De Diamond Dagger Award, een van de belangrijkste prijzen die een misdaadauteur kan krijgen, is zo’n 85.000 euro waard en komt maar één keer per jaar uit de kluizen van Cartier. Dat gebeurt tijdens de uitreiking van de prijs. De laureaat mag de dolk niet houden maar krijgt wel een kostbare diamanten broche of een paar manchetknopen. Vorig jaar gingen die naar Frederick Forsyth.

Eric Ambler was de eerste om in 1986 de Diamond Dagger Award te ontvangen. Na hem kwamen nog onder anderen Sue Grafton, Elmore Leonard, P.D. James, John le Carré, Dick Francis, Colin Dexter, Ed McBain. In principe moet het niet per se een Engelstalige misdaadschrijver zijn die de prijs krijgt. De boeken moeten wel in het Engels vertaald zijn.

Fred Braeckman

Alle thrillers van Lee Child verschenen in het Nederlands bij Luitingh-Sijthoff. Zijn jongste thriller, ‘Achtervolging’ kwam eind vorig jaar uit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content