Deze boeken leest Obama op vakantie

14/08/15 om 09:27 - Bijgewerkt om 09:32

Wat de Amerikaanse president leest op vakantie, is dat belangrijk om te weten? Waarschijnlijk wel, want zo wil de president tonen welke thema's hem nauw aan het hart liggen.

Deze boeken leest Obama op vakantie

President Obama, tijdens het interview met Reuters © REUTERS

Ook de Amerikaanse president Barack Obama geniet van een vakantie. Samen met zijn gezin verblijft hij op Martha's Vineyard, een eiland voor de Amerikaanse kust. De krant The Washington Post zette op een rijtje wat voor leesvoer de Amerikaanse president meeneemt. Zes boeken: 'de president zal flink mogen doorlezen', klinkt het.

1. All That Is - James Salter

In Alles wat is, gaat een marineofficier na de oorlog constant op zoek naar nieuwe ervaringen, maar niets overtreft de intensiteit van zijn oorlogsverleden. Hij gaat in de VS aan de slag als redacteur, maar vindt er geen voldoening. Daarom stort hij zich in vluchtige intimiteiten en onverwachte veroveringen.

2. All the Light We Cannot See - Anthony Doerr

Ook dit boek houdt verband met de Tweede Wereldoorlog, het verhaal speelt zich af in het bezette Frankrijk. Het pad van een Frans blind meisje en een Duitse geniale jongen kruisen elkaar.

3. The Sixth Extinction - Elizabeth Kolbert

Kolbert won met haar analyse over hoe de mens de aarde dramatisch verandert, de Pulitzer Price. Ze legt de correlatie tussen broeikaseffect en het verdwijnen van diersoorten bloot.

4. The Lowland - Jhumpa Lahiri

De Amerikaanse schrijfster van Indische afkomst schreef met The Lowland (Twee Broers) een roman die toont hoe liefde de levens van mensen beïnvloedt of ze dat nu willen of niet. De broers Subhash en Udayan zijn als kind onafscheidelijk, maar hun band blijkt niet bestand tegen maatschappelijke spanningen.

5. Between the World and Me -Ta-Nehisi Coates

Dit tweede boek van Coates prijkt bovenaan de New York Times bestsellers-lijst en gaat over het leven van zwarten in de VS. De vorm van het boek is opmerkelijk, de auteur schrijft een brief aan zijn tienerzoon, waarin hij vertelt hoe moeilijk het is om vrij te leven in een zwart lichaam. Tegelijkertijd is het een open brief 'aan al de goedbedoelende witte Amerikanen' die menen dat het goed gaat met de raciale verhoudingen in de VS.

6. Washington: A Life - Ron Chernow

Dit uitgebreide werk - het boek telt 928 pagina's - is een biografie van George Washington, de eerste president van Amerika.

'Het lijstje is niet toevallig gekozen', stelt journalist Philip Bump. 'Politiek en geschiedenis zijn nooit ver weg in de boeken.'

Al voegt Bump daar laconiek aan toe dat een gemiddelde persoon 300 woorden per minuut kan lezen of 18.000 woorden per uur. 'En ervan uitgaand dat de Amerikaanse president een pak sneller leest dan de gemiddelde persoon (we geven hem 20.000 woorden per uur), zal het volgens onze berekening 52 uren kosten vooral Obama al deze boeken uit heeft.' (AVE)

Lees meer over:

Onze partners