Debutant Frederik Willem Daem tekent zelf elke coveromslag

20/08/15 om 10:10 - Bijgewerkt op 21/08/15 om 00:20

Frederik Willem Daem gaat eigenhandig de covers van alle 1000 exemplaren van 'Zelfs de vogels vallen', zijn verhalendebuut, beschrijven én vorm geven gedurende één marathonsessie. Het boek zelf verschijnt begin september.

Debutant Frederik Willem Daem tekent zelf elke coveromslag

Frederik Willem Daem tekent ten kantore van de Bezige Bij bij uitgever Henk Pröpper het contract voor zijn debuut. © Twitter.com (De Bezige Bij)

Debutant Frederik Willem Daem gaat volgende week alle titelomslagen van 'Zelfs de vogels vallen' eigenhandig vorm geven. Daem viel al op door zijn psychedelische kortverhalen in het literatuurblad Das Magazin en werd verleden week in Knack Focus nog geportretteerd als literaire vertegenwoordiger bij uitstek van de aanstormende Generatie Nu.

Filmische schwung

Voor de twintiger Daem, die oorspronkelijk filmregisseur wou worden, gaat het hard. Hij schreef weliswaar al een opgemerkte monografie over zijn vriend-plastisch kunstenaar Rinus Van de Velde, maar dat hij ook swingende, zinderende verhalen kon maken, bewees hij onder andere met 'Voorbij de klif'. Dit filmisch geschreven, easygoing kortverhaal ontstond in 2013 toen hij op initiatief van DeBuren met andere jonge en gedreven kunstenaars en journalisten in Parijs verbleef. Het verhaal werd trouwens eveneens geïllustreerd door Daem. Dat hij nu zijn eigen omslagen wil uittekenen, is dus niet alleen een marketinggimmick.

Ondertussen heeft hij genoeg verhaalmateriaal bij elkaar geschreven om er zijn debuut mee te stofferen. Begin september verschijnt 'Zelfs de vogels vallen' (De Bezige Bij) pas echt maar volgende week gaat hij dus eigenhandig alle covers maken.

White copies

Een dergelijke PR-stunt gebeurt niet de eerste keer in letterenland. In 2003 deed romandebutant Lawrence Krauser iets gelijkaardigs met 'Lemon' bij uitgeverij Vasallucci. Er wordt nu al gespeculeerd over white copies - blanco omslagen dus - van Daems debuut die door bibliofielen als collector's item kunnen worden gekoesterd.

Frank Hellemans

Lees meer over:

Onze partners