De toppers 2011: Engelstalige literatuur

28/12/11 om 10:05 - Bijgewerkt om 10:05

T.C. Boyle haalt in zijn geboorteland, de VS, probleemloos de bestsellerlijsten, Neil Jordan schreef een geslaagde hedendaagse variant op Dr Jekyll and Mr Hyde en Joseph O'Connor schreef in een prachtige stijl de geschiedenis van een onmogelijke liefde.

Hoezo, niet op de shortlist?

Tot ieders verbazing haalde Hollinghurst de shortlist voor de Booker Prize 2011 niet met Kind van een vreemde, een schitterend portret van de Britse standenmaatschappij. In de zomer van 1913 logeert de jonge dichter Cecil Valance in het landhuis Two Acres, te gast bij studiemakker George Sawle, met wie hij een geheime relatie heeft. Ook George' zestienjarige zusje Daphne raakt van slag door Cecils charmes.

De eerste delen van Kind van een vreemde doen sterk denken aan Evelyn Waughs Brideshead Revisited, waarna Hollinghurst een sprong maakt naar de jaren zestig en de verlegen bankbediende Paul Bryant introduceert, die bij toeval Daphne Sawle ontmoet.


Alan Hollinghurst - Kind van een vreemde
Uitgeverij: Prometheus
Aantal pagina's: 493
Prijs: 19,95 euro

Driemaal Damon

Vorig jaar miste Damon Galgut met het bloedstollende In a Strange Room op een haar na de Booker. Dit voorjaar verscheen de Nederlandse vertaling. In een vreemde kamer is samengesteld uit drie grote reisverhalen die één geheel vormen. Het hoofdpersonage heet in alle verhalen Damon. Vaak schrijft Galgut in de hij-vorm; af en toe ook in de ik-vorm. Dat werkt vervreemdend en verwarrend: wat een afstandelijk verteld verhaal lijkt, wordt plots autobiografisch. In een vreemde kamer zit vol hunkering naar liefde en warmte, maar nooit raken die verlangens ingevuld.

Damon Galgut - In een vreemde kamer
Uitgeverij: Querido
Aantal pagina's: 223
Prijs: 18,95 euro

Molly en John

De Ier Joseph O'Connor is vooral bekend als broer van Sinéad. Allebei schrijven ze schitterende romans. In Volgspot brengt O'Connor de verborgen, stormachtige romance tussen de piepjonge actrice Molly Allgood (1885-1952) en de zestien jaar oudere ziekelijke toneelschrijver John Synge (1871-1909) opnieuw tot leven. Molly ontmoet Synge aan het begin van de twintigste eeuw in het Abbey Theatre in Dublin. Zij zet er haar eerste stappen als actrice; hij schrijft stukken die de vrome goegemeente schokken. In Volgspot vertelt O'Connor in een prachtige stijl de geschiedenis van een onmogelijke liefde.

Joseph O'Connor - Volgspot
Uitgeverij: Anthos
Aantal pagina's: 256
Prijs: 19,95 euro

Dokter Thunder en meneer Spain

Met Evenbeeld schreef Neil Jordan (ook de regisseur van onder meer Interview with the Vampire) een geslaagde hedendaagse variant op Dr Jekyll and Mr Hyde. Kevin Thunder groeit eind jaren zestig op in een troosteloos huis in Dublin. Als hij op een dag op de bus stapt, verkoopt de buschauffeur hem een oorvijg omdat hij de vorige keer niet betaald heeft. Kevin snapt er niets van, tot hij ontdekt dat Gerald Spain zijn perfecte dubbelganger is. Net als zijn illustere voorganger Stevenson speelt Jordan in Evenbeeld met het motief van de 'gespleten persoonlijkheid', waarbij het brave personage zijn handen in onschuld wast voor de ellende die zijn slecht alter ego aanricht.

Neil Jordan - Evenbeeld
Uitgeverij: Anthos
Aantal pagina's: 350
Prijs: 21,95 euro

Zijn alle dieren gelijk?

Elke nieuwe roman van T.C. Boyle haalt in zijn geboorteland, de VS, probleemloos de bestsellerlijsten. Met Na de barbarij bewijst hij eens te meer dat hij een genadeloos chroniqueur van de Amerikaanse samenleving is. Alma Boyd Takesue werkt als biologe op de Californische Channel Islands. Zij wil met alle middelen de bedreigde inheemse diersoorten beschermen tegen 'volksvreemde' indringers als ratten en wilde varkens. Ze raakt zwaar in de clinch met lokaal ondernemer Dave LaJoy, die het opneemt voor elk beest, in- of uitheems. Met veel gevoel voor zwarte humor zoekt Boyle antwoorden op vragen als: is elk levend wezen evenwaardig? Indien niet, wie beslist dan over leven of dood?

T.C. Boyle - Na de barbarij
Uitgeverij: Anthos
Aantal pagina's: 456
Prijs: 22,95 euro

Jan Stevens

Lees meer over:

Onze partners