03/05/10 om 21:29 - Bijgewerkt om 21:29

De Standaard zendt zijn zonen uit

Haiku-Herman kan niet tot zeventien tellen en Gerrit Komrij heet volgens Hugo Claus Kommer-ei: welkom in het glimpjes-universum april 2010 van Paul Claes.

De Standaard zendt zijn zonen uit

1 april: Zijn die moslimbroeders die Benno B. voor 'kaaskop' uitscholden nu wel of niet geïntegreerd in de Antwerpse gemeenschap?

2 april: Richard Janko in de TLS is bang dat door een prangend gebrek aan papyrologen het nog een millennium zal duren voor alle Egyptische papyri zijn gepubliceerd. Hij vergeet dat er voor die tijd allang digitale editeurs zijn.

3 april: 'The Private Life of an Easter Masterpiece': De kruisafneming van Rogier van der Weyden (BBC2). Een suggestie voor Canvas als alle oorlogsdocumentaires op zijn?

4 april: Oplossing van het literaire raadsel van maart. In de titel 'De ontdekking van de hemel' van Mulisch betekent 'ontdekking' evenals het Duitse 'Entdeckung' eigenlijk 'onthulling', dus Openbaring. Hermetische Harry denkt aan hoofdstuk 6 van de Apocalyps, waar het boek van de hemel wordt opgerold.

5 april: De twee sfinxen voor het mausoleum van Goblet d'Alviella in Court-Saint-Etienne vragen elkaar radeloos: 'Unde?' (Vanwaar?) en 'Quo?' (Waarheen?).

6 april: Volgens Jean-Marie De Decker heeft niemand zakes met zijn zakes.

7 april: Als alle regels van Scrabble veranderen, moeten we de naam van het spel zelf dan niet veranderen in Scramble?

8 april: De Standaard zendt zijn zonen uit: Gaston Durnez schrijft nu in De Bond, Raf Butstraen in Tertio en Marcel van Nieuwenborgh in het parochieblad.

9 april: Dixit de dichteres: 'De meeste critici kijken naar een gedicht als een koe naar een trein.'

10 april: Zo knots als de slapstick van Mr Bean is, zo knudde is de speelfilm Bean.

11 april: De Cité van Walter van den Broeck is een model van sociale woningbouw. Helaas hebben de klussers van Olen elke woning onherkenbaar verbouwd.

12 april: Binnenkort 'Nacht der Vlaamse muziek' in zaal Den Deugniet (Haasrode). Een buitenkansje voor de heer Bourgeois?

13 april: De Islam en zijn 72 sekten: Allah à la carte.

14 april: Under the Volcano.

15 april: Herman van Rompuy stelt zijn dichtbundel voor met een haiku:

Twee dagen weg

de wereld is veranderd

de fruitboom bloeit.

Onze president kan niet tot zeventien tellen.

16 april: Eerste Clauslezing in het Thermae Palace van Oostende door Gerrit Komrij, een commentator die ooit door de meester zelf werd betiteld als een kommer-ei.

17 april: De buurjongetjes krassen met krijt op het asfalt. Nieuwsgierig nader ik en lees hun boodschap aan onze straat: FACK U!

18 april: De bias van de media: een tot nog toe onbekende foto van Rimbaud staat in de hele Vlaamse pers, het nieuw ontdekte gedicht 'Famille maudite' is nooit gesignaleerd.

19 april: Joep Dohmen & Jan Baars bundelen filosofische teksten over 'De kunst van het ouder worden '(Ambo). Maar is ouder worden niet eerder een gunst dan een kunst?

20 april: Literair raadsel van april 2010: Waarop doelt de eerste regel van het gedicht van Els Moors uit de bundel Er hangt een hoge lucht boven ons: 'ik ben de tuinman met een alibi'?

21 april: Oscar Wilde in 'De Profundis': 'Most people are other people. Their thoughts are someone else's opinions, their lives a mimicry, their passions a quotation'

22 april: België barst? Ja, van obesitas.

23 april: De bisschop van Brugge heeft Markus 10:14 ietwat te letterlijk geïnterpreteerd.

24 april: De epistolaire afscheidsgroet 'Hartelijks' is een modieuze variant van 'Liefs'. Geen van beide is te vinden in de 'Algemene Nederlandse Spraakkunst'.

25 april: De Gouden Uil: elke schrijver meent zijn uil een valk te zijn.

26 april: In het gastenboek van mijn Brusselse lievelingsboekhandel Filigranes: 'Ceci est la plus belle librairie que je connaisse'. De subjonctief geeft reliëf aan de superlatief.

27 april: En toen besloten de kabouters van Belgoland hun dwergstaat te splitsen in Plopsakije en Walibië.

28 april: Ik ben een metroman: ik lees het liefst de Metro.

29 april: Een profetische krabbel van Victor Hugo in zijn museum aan de Place des Vosges: 'Je représente un parti qui n'existe pas encore, le parti Révolution-Civilisation; ce parti fera le XXe siècle. Il en sortira d'abord les Etats-Unis de l'Europe, puis les Etats-Unis du Monde.'

30 april: De titel van mijn volgende roman heeft een hoog twittergehalte: 'De leeuwerik'.

Onze partners