De Papieren Man is niet meer

Na vijf jaar online literaire berichtgeving, houdt De Papieren Man ermee op.

De Papieren Man stopt met zijn digitale, literaire berichtgeving. Deze literaire nieuwssite was bij de eersten in zijn soort en groeide uit tot een vaste waarde in het digitale literaire landschap in de lage landen. Na vijf jaar intensief schrijven, zetten ze er een punt achter.

Op hun blog vertellen de twee kernredactieleden, Dirk Leyman en Hans Cottyn, waarom De Papieren Man ermee stopt. ‘Feit is dat het beheren en updaten van deze site een intense, veeleisende en dagelijkse bezigheid was,’ zo schrijven ze. ‘Die hebben we lang met veel plezier, liefde en inzet gedaan, bovenop en naast een drukke baan.’ Bovendien voelen Leyman en Cottyn dat de tijd rijp is voor iets nieuws. Tot slot is De papieren man de laatste jaren niet meer alleen in zijn soort. Er zijn vele gelijkaardige nieuwssites opgedoken, vaak als onderdeel van een krant of een weekblad, waarnaar ze met plezier doorverwijzen.

Toen Dirk Leyman vijf jaar geleden De Papieren Man oprichtte, bestonden er bijna of zelfs geen sites op het internet die over de literaire wereld berichtten. De Papieren Man groeide uit tot een vaste waarde op het net. Korte tijd daarna kwam Hans Cottyn erbij en namen de twee mannen de leiding op zich. Ze bouwden de blog uit tot een volwaardige nieuwssite, inclusief agenda, webfeeds en nevenrubrieken. Ook het redactieteam breidde uit: Johan Eeckhout, Wineke de Boer, Marjolein Corjanus en Evita Bonné bouwden mee aan het project. In 2009 won de site de Dutch bloggie, de prijs voor de beste literaire site.

De Papieren Man behoudt zijn facebook- en twitteraccount. Via deze weg kan het redactieteam nog een literaire blog posten, wanneer ze daar de nood toe voelen.

Emiel Lamberts enige Vlaamse genomineerde voor de Libris Geschiedenis Prijs De genomineerden voor de Libris Geschiedenis Prijs zijn bekend. ‘Het gevecht met de Leviathan. Een verhaal over de politieke ordening in Europa (1818-1965)’ van Emiel Lamberts is het enige genomineerde Vlaamse werk. De uitreiking vindt plaats op 22 oktober.

Andere genomineerden zijn: ‘Generaal Spoor. Triomf en tragiek van een legercommandant’ van J.A. de Moor, ‘Een Nederlander in de wildernis. De ontdekkingsreizen van Robert Jacob Gordon (1743 – 1795) in Zuid-Afrika’ van Luc Panhuysen, ‘Kameraad Baron. Een reis door de verdwijnende wereld van de Transsylvaanse aristocratie’ van Jaap Scholten en ‘Koninkrijk vol sloppen. Achterbuurten en vuil in de negentiende eeuw’ door Auke van de Woud.

Lamberts is emeritus hoogleraar geschiedenis aan de KULeuven en bovendien gespecialiseerd in de geschiedenis van het politieke katholicisme en de christen-democratie in België en Europa.

De Libris Geschiedenis Prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een historisch boek dat een algemeen publiek aanschrijft. Een boek wordt beoordeeld op basis van volgende criteria: oorspronkelijk onderwerp, prettig leesbaar geschreven en gebaseerd op degelijk historisch onderzoek. Aan de Libris Geschiedenis Prijs is een geldsom van €20.000 verbonden.

De uitreiking vindt plaats op 22 oktober tijdens de nacht van de geschiedenis in de de Zuiderkerk in Amsterdam. Tot de jury behoren Carla Boos, Marjan Schwegman, Frans Smits, Martin Sommer en Agnes Jongerius, tevens juryvoorzitter. Ze is historica en voorzitter van de Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV). De Libris Geschiedenis Prijs werd vorig jaar gewonnen door ‘Congo’ van David Van Reybrouck. ‘Congo’ won in hetzelfde jaar ook de AKO Literatuurprijs.

Esmeralda Van den Bosch

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content