De Gouden Uil keert terug in 2012

08/04/11 om 13:50 - Bijgewerkt om 13:50

De literatuurprijs De Gouden Uil komt terug onder de naam De Gouden Boekenuil. Dit jaar wordt de nieuwe prijs nog niet uitgereikt. Organisator Boek.be, dat de fakkel overneemt van Canvas en Standaard Boekhandel, wil de tijd nemen om het concept ten gronde te bekijken.

De Gouden Uil keert terug in 2012

Met de naamsverandering naar Gouden Boekenuil wil Boek.be, de vakvereniging van het Vlaamse boekenvak, een breuk maken met het verleden. "De prijs is een beetje veranderd, en dat moeten we duidelijk maken", verklaart directeur Geert Joris. "De publieksprijs wordt de Prijs van de Lezer. De Jonge Gouden Uil hebben we geschrapt. Het is belangrijk dat mensen weten dat de Gouden Boekenuil niet helemaal hetzelfde is als de Gouden Uil."

"Een groot probleem bij de Gouden Uil was dat mensen die de prijs niet kenden, vaak niet wisten dat het om een literaire bekroning ging. Dat los je op door het de Gouden Boekenuil te noemen."

Wie de Gouden Boekenuil wint, krijgt 25.000 euro. Om geselecteerd te kunnen worden, moet je een Nederlandse of een Vlaamse auteur zijn die tussen 1 januari en 31 december 2011 iets publiceerde bij een Vlaamse uitgever of boekimporteur die in Vlaanderen verschijnt.

Voorzitter van de jury is VRT-journaliste Phara de Aguirre. Ze wordt bijgestaan door vier recensenten en één academicus.

Onze partners