De gezamenlijke geheime oorlog van Amerikaanse én Duitse veiligheidsdiensten

Duitse geheime dienst werkt actief mee met de Amerikaanse. © Coverafbeelding

Onder grote belangstelling van de internationale pers heeft de Amerikaanse onthullingsjournalist John Goetz gisteren in Berlijn zijn boek ‘Geheimer Krieg’ gepresenteerd. Knack-correspondent Piet de Moor was erbij.

Goetz beweert in ‘Geheimer Krieg’ dat de Amerikaanse veiligheidsdiensten, die in Duitsland gevestigd zijn, niet alleen hun boekje te buiten te gaan, maar daarin ook financieel en logistiek gesteund worden door de Duitse regering.

Africom

Duitse autoriteiten vragen asielzoekers, zoals Somaliërs, in Duitsland uit om informatie te winnen over vermeende terroristen in Afrika. De Duitse ondervragers zouden vooral geïnteresseerd zijn in het achterhalen van telefoonnummers van mobiele toestellen. Die nummers zouden dan doorgegeven worden aan de Amerikaanse diensten die van die gegevens gebruik zouden maken om dodelijke dronen op de eigenaars van die mobieltjes af te vuren.

Een centrale rol in dit alles speelt een geheimzinnige Duitse instelling die HBW heet, de ‘Hauptstelle für Befragungswesen’. De HBW is een afdeling van de Duitse buitenlandse inlichtingendienst BND (Bundesnachrichtendienst). De HBW zou jaarlijks 500 tot 1000 asielanten aan de tand voelen, van wie 50 tot 100 heel intensief.

HBS zou kaderen in een geheim programma waaraan Duitsland, Groot-Brittannië en de VS deelnemen. Asielaanvragers die goed meewerken, krijgen volgens Goetz sneller en gemakkelijker een verblijfsvergunning in Duitsland. De advocaten van de asielaanvragers hebben inmiddels op het nieuws gereageerd. Ze laken de Duitse autoriteiten omdat die het vertrouwen van de asielaanvragers misbruiken. De gebruikte methodes van de HBW zouden indruisen tegen Duits en Europees asielrecht en ook tegen de Geneefse vluchtelingenconventie.

Snowden

De onthullingen komen zoals gezegd van John Goetz, een Amerikaanse journalist die al meer dan twintig jaar in Duitsland verblijft waar hij voor de ARD (televisie) en de ‘Süddeutsche Zeitung’ research doet naar de operaties van geheime diensten. Goetz was enkele weken geleden samen met de groene volksvertegenwoordiger Hans-Christian Ströbele in Moskou om daar Edward Snowden te ontmoeten, de Amerikaan die ontluisterende documenten over de activiteiten van zijn vroegere werkgever NSA in de openbaarheid bracht.

In het boek ‘Geheimer Krieg – Wie von Deutschland aus der Kampf gegen den Terror gesteuert wird’ onthullen Goetz en zijn medewerker Christian Fuchs op welke manier de CIA vanuit Frankfurt geheime gevangenissen in de hele wereld kon oprichten. De reporters hebben het gebouw waarin dit alles werd gepland geobserveerd vanuit de suite van een Frankfurts luxehotel. De reporters tonen ook voor de eerste keer aan hoe vanuit de Amerikaanse commandocentrale Africom in Stuttgart dronen worden bestuurd die echte of vermeende terroristen in Afrika vanuit de lucht doden.

Witte vlekken

De werkmethode van de onthullingsjournalisten is soms verrassend eenvoudig. Op de googlemaps van Duitsland ontdekten ze heel wat gerasterde vlekken. Ze vroegen zich af wat achter die witte vlekken verborgen zat. Zo kwamen ze op het spoor van enkele geheime commandocentrales. Ze maken ook gebruik van openbaar toegankelijke databanken waarin ze onderzoeken wat voor specialisten het Amerikaanse leger wil aanwerven. Daaruit trekken ze hun conclusies.

Enkele dagen geleden meldde de ‘Süddeutsche Zeitung’ op basis van Goetz’ onderzoek dat Amerikaanse veiligheidsdiensten op Duits grondgebied verdachte personen oppakten, ontvoerden en folterden. De Amerikaanse ambassade in Berlijn reageerde verbolgen op de commentaren, maar liet ook weten dat ze op details niet wenste in te gaan.

Christian Fuchs, John Goetz:Geheimer Krieg. Wie von Deutschland aus der Kampf gegen den Terror gesteuert wird’, Rowohlt Verlag, Reinbek 2013. 256 blz, 19,99 euro.

Piet de Moor

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content