30/11/10 om 11:13 - Bijgewerkt om 11:13

De Dode Drie: W.F. Herriemans, Gerard Reetje en Harry Mulo

Literaire Glimpen van Paul Claes van afgelopen november.

1 nov.: 'Io sono l'amore' van Luca Guadagnino is een subliem gestileerde film, maar het art deco-decor heeft meer ziel dan de kartonnen personages.

2 nov.: Precies vijftig jaar geleden beantwoordde een Engelse jury de volgende vraag over de roman 'Lady Chatterley's Lover' van D.H. Lawrence: 'Is it a book that you should wish your wife or your servant to read?'

3 nov.: Een doodsbrief in de bus, met het onmiskenbaar Mulischiaanse zinnetje: 'Harry is thuis, alwaar geen bezoek.'

4 nov.: Het is ontmoedigend op de Boekenbeurs te moeten signeren naast de Amerikaanse auteur Martin 'The Hours' Cunningham.

5 nov.: Een nieuw woord van Willem Jan Otten ('Schriftuur', Voorjaar 2010): 'een ontmoeting, hoe blikwisselingskort ook'. Baudelaire en Rilke dichtten over zo'n brief encounter.

6 nov.: Op Mulisch' begrafenisdag past een paradox van Nietzsche: 'Nacht ist auch eine Sonne'.

7 nov.: In de kerk van Tourinnes-la-Grosse speelt het hele dorp Midsummernight's Dream van Shakespeare als een modern mysteriespel.

8 nov.: De Dode Drie: W.F. Herriemans, Gerard Reetje en Harry Mulo.

9 nov.: Oplossing van het literaire raadsel van oktober: de uitdrukking 'heidens altaar' leende Hugo Claus uit 'De varkensslachter' van Bert Peleman.

10 nov.: De Engelse linguïst David Crystal in Leuven: 'Some languages are more equal than others.' De Vlaamse academici knikken.

11 nov.: Onze Wapenstilstandsherdenking heet in het wraakzuchtige Frankrijk 'Fête de la Victoire'.

12 nov.: Herman Liebaers vroeg me voor zijn biografie ooit een vertaling van 'In Flanders' Fields'. De hofmaarschalk stierf op Wapenstilstandsdag.

13 nov.: De ondertitelaarster van de film 'Des Hommes et des Dieux' vertaalt 'insjallah' (als God het wil) intercultureel als 'ik hoop het.'

14 nov.: De sympathieke boekhandel Liber Mundi in Lier staat vol winkeldochters die smeken om meegenomen te worden.

15 nov.: Mijn literaire raadsels bewijzen dat Google minder weet dan de goegemeente gelooft.

16 nov.: In de Standaard vergelijkt de bijna slimste mens ter wereld de staat met 'het schip van Theseus' waarvan elk onderdeel telkens vervangen werd. Het schip dat Bart bedoelt is de Argo van Jason.

17 nov.: Waarom kan Joris Note zijn kritische kanttekeningen bij 'De dichter is een kleine God' alleen kwijt op internet (deReactor)?

18 nov.: Volgens de heiligenkalender van Roularta vieren we vandaag Fredianus, de beschermheilige tegen overstromingen. En ja hoor, de watersnood is over.

19 nov.: Ik heb mijn Eliotinterpretatie in het Engels vertaald. Zal ik mijn boek Peeping Tom noemen?

20 nov.: Cassel, Musée de Flandre: in een expo vol sensueel naakt wordt een Psyche van Jordaens met de Franse slag herdoopt tot een Hebe.

21 nov.: Le Détail van Daniel Arasse, een verrassend boek over sprekende bijzonderheden in schilderijen, is nu een pocket. De afbeeldingen zijn zo klein dat je ze met een loep moet bekijken.

22 nov.: 'Soo d'ouden zongen, zo piepen de jongen' is in het Engels: 'As the Old Sing, So the Young Twitter.'

23 nov.: Literair raadsel van november: welk woord wordt op pagina 820 van de 45ste druk van Mulisch' 'De ontdekking van de Hemel ' nog immer verkeerd verbogen?

24 nov.: Volgens de Taalunie vinden maar 15% van de Nederlanders en 24% van de Vlamingen hun moedertaal mooi. We moeten misschien beginnen met onze taal wat beter uit te spreken.

25 nov.: Wie maakt de Nederlandse tegenhanger van de vileine 'Dictionnaire égoïste de la littérature française' van Charles Dantzig?

26 nov.: Pestgedrag is in de Wetstraat even gewoon als op de werkvloer.

27 nov.: Eco gaf zijn werk over vertalen de titel: 'Dire quasi la stessa cosa' '(Ongeveer hetzelfde zeggen'). Zijn naam betekent dan ook echo.

28 nov.: Wie rijst daar eenzaam en grijs in de Gentse Bijloke-abdij voor ons op? De middeleeuwer Herman Pleij.

29 nov.: Ik mis de poëzie van Sylvie Marie.

30 nov.: Tijd voor een geannoteerde heruitgave van de sleutelroman over Mulisch, 'De Herenclub' van Max Pam?

Onze partners