31/03/10 om 09:58 - Bijgewerkt om 09:58

De boeren van Brugge

Paul Claes ergerde zich ook in maart weer aan de 'muzeik' op de radio en vraagt zich af waarom Hugo Camps niet de Gezelleprijs voor 'ontregelde' poëzie kreeg.

1 maart: Glimpen zijn de gympen van de geest.

2 maart: Filosofieprofessor betrapt op plagiaat. Vondel: 'Indien gij enige bloemen plukken wilt, gedraagt u zo dat de boeren het niet merken en het voor de geleerden niet al te sterk doorschijnt.'

3 maart: Vincent Hunink vertaalt Tacitus' 'Historiae' in telegramstijl: 'Startpunt van mijn werk wordt het consulaat van Servius Galba (zijn tweede) en Titus Vinius.'

4 maart: De wijn op de Foire du Livre de Bruxelles is beter dan die op de Antwerpse boekenbeurs.

5 maart: Wat hebben wij vandaag geleerd in Millefeuilles, de boekenrubriek op La Deux? De term 'caviarder': censureren, met zwart doorstrepen, als in de kranten onder tsaar Nicolaas I.

6 maart: Oplossing van het literaire raadsel van februari. Het motto 'Fortiter' bij het verhaal 'La vengeance d'une femme' van Barbey d'Aurevilly over een berouwvolle zondares is een verkorting van Luthers gezegde: 'Pecca fortiter, sed fortius fide' (Zondig sterk, maar geloof nog sterker).

7 maart: Grapje van Stephen Fry in het quizprogramma QI (BBC 2): 'The Greek invented sex, but the Romans invented sex with women.'

8 maart: Ideale naam voor een rusthuis: Dommelhof (Tielt-Winge).

9 maart: Christine D'haen dichtte in een van haar 'Moerae': 'Mijn doodsgetal/ driemaal drie'. Ze stierf op 03.09.09 en werd begraven op 09.09.09.

10 maart: Een zwarte man in blauw uniform op een rood rijwiel: de tricolore postbode van Korbeek-Lo.

11 maart: Zou de Dienaar van de Schoonheid onmiddellijk zijn fout geparkeerde kever voor de Leuvense bibliotheek willen weghalen?

12 maart: 'Dagboek '68-'69' van Daniël Robberechts (Het balanseer): 'Door de mist kan men de postbode niet zien naderen.'

13 maart: Mijn versie van Omar Chajjaams 'Kwatrijnen' (Meulenhoff) verschijnt op meer exemplaren dan de eerste druk van Edward Fitzgeralds 'Rubaiyat'.

14 maart: De prangendste vertaling van Hamlets 'To be or not to be, that is the question' staat in het gedicht 'Gup' van Edward van de Vendel: 'Er nog zijn - daar draait het om.'

15 maart: Averechts chauvinisme: de jury's van de Guido Gezelleprijs en van de Gouden Uil nomineren telkens vier Nederlanders en één Vlaming.

16 maart: Literair raadsel van maart: waar slaat die vreemde titel 'De ontdekking van de hemel' eigenlijk op?

17 maart: Afscheid van de charmante politicus Hans van Mierlo. Hij zat bij mij aan de dis bij de Librisprijs 1994, maar had helaas alleen oog voor mijn vrouw.

18 maart: Ik meld me voor het Colloquium Christine D'haen in de Gentse Academie. De baliebediende vindt in haar lijst niemand met de naam De Spreker.

19 maart: Een bejaarde vrouw wil in de winkel van Blokker naar de wc. De gerante zegt dat die alleen bestemd is voor zwangere vrouwen.

20 maart: Mijn vrouw viert haar verjaardag samen met Ovidius. Volgens romantische etymologen wonen wij in een stad die Lubanja of 'Geliefde' heet.

21 maart: Zoek de vreemde eend in de lijst van dichtende presidenten: Léopold Senghor - Mao tse Toeng - Agostinho Neto - Radovan Karacic - Herman van Rompuy.

22 maart: Ik kalligrafeer in het gastenboek van het pas geïnaugureerde Leuven Centre of Irish Studies mijn geversifieerde versie van Yeats' 'The Lake Isle of Innisfree'.

23 maart: De boeren van Brugge hebben het gezellige Gezellemuseum volgestort met bouwafval.

24 maart: Ik mopper niet nu de jury van de Librisprijs vier Vlamingen en maar één Nederlander nomineert.

25 maart: Het codewoord voor gesubsidieerd proza: 'urgent', voor gesubsidieerd toneel: 'metafoor', voor gesubsidieerde poëzie: 'ontregeling'.

26 maart: Wie schrijft het allereerste poëtisch woordenboek? Een woordenboek dat alleen de figuurlijke betekenis van de woorden zou vermelden.

27 maart: René Veenman, 'De klassieke traditie in de Lage Landen '(Vantilt): knap, maar minder knap dan The Classical Tradition van Gilbert Highet.

28 maart: Jean-Marie herkozen. Voorbeelden van epitheton ornans: de corrupte politicus en de domme kiezer.

29 maart: Hugo Camps is alweer over het hoofd gezien bij de Gezelleprijs voor ontregelde poëzie.

30 maart: Collegium Vocale bestaat veertig jaar. Net die veertig jaar waarin muziek op de radio vervangen werd door muzeik.

31 maart: Elmore Leonard: 'If it sounds like writing, rewrite it'.

Onze partners