De best vormgegeven boeken 2012

24/04/12 om 12:18 - Bijgewerkt om 12:18

Tijdens de Staat van het Boek kregen de ontwerpers en uitgevers van zeventien boeken de prijzen voor Best Vormgegeven Boeken 2012 uitgereikt.

Tijdens de Staat van het Boek kregen de ontwerpers en uitgevers van zeventien boeken de prijzen voor Best Vormgegeven Boeken 2012 uitgereikt.

Ook de publieksprijs voor het Beste Boekomslag werd uitgereikt. Met die prijzen wil de boekensector de aandacht richten op de "nauwelijks te overschatten rol van de boekontwerper".

Volgens jurylid Koen Brams moeten ontwerpers vele keuzes maken, en moeten ze die op elkaar betrekken "zodat een betekenisvolle eenheid tussen vorm en inhoud, tussen tekst en ontwerp tot stand komt".

"Streng maar rechtvaardig heeft de jury van de Best Vormgegeven Boeken de antwoorden van de ontwerpers op deze vragen pogen te beoordelen, op zoek naar de boeken die terecht niet meer van het netvlies te branden zijn."

De winnaars

Er werden prijzen in negen categorieën uitgereikt. Per categorie konden maximum drie verschillende boeken bekroond worden. De prijzen gingen onder andere naar 'De vroolijke tocht. Met de automobiel door Frankrijk' van Cyriel Buysse, met foto's van Michiel Hendryckx en ontwerp door Dooreman, en 'Ou Menya', een fotoboek van Bieke Depoorter ontworpen door Mevis & Van Deursen.

De publieksprijs voor de beste boekomslag ging naar 'Mangat' van Nele Reymen. Het ontwerp was van Kris Demey. (Belga/MS)

Lees meer over:

Onze partners