Davidsfonds bestaat 140 jaar en Toast Literair viert lustrum

13/01/15 om 08:32 - Bijgewerkt op 12/01/15 om 21:36

Op donderdag 15 januari 2015 bestaat het Davidsfonds 140 jaar. Zondag 18 januari organiseert de jubilerende cultuurvereniging voor de 5e keer Toast Literair, het grootste Vlaamse literaire ontbijtbuffet, met onder anderen Griet Op De Beeck en Peter Terrin.

Davidsfonds bestaat 140 jaar en Toast Literair viert lustrum

Het logo van Toast Literair dit jaar. © GF

Op donderdag 15 januari 2015 bestaat het Davidsfonds dus 140 jaar. Op exact dezelfde dag in 1875 richtten enkele professoren en studenten het Davidsfonds op, in de pastorie van priester Lodewijk Willem Schuermans in Wilsele bij Leuven. Het Davidsfonds werd zo genoemd naar de Leuvense professor Nederlandse taal Jan Baptist David (1801-1866) en wilde de katholieke tegenhanger zijn van het liberaal-vrijzinnige Willemsfonds.

David verdiende zijn sporen als literator die vooral de Vlaamse middeleeuwse letterkunde weer onder de aandacht bracht. Vandaag profileert het Davidsfonds zich nog steeds als breed cultureel en literair genootschap.

Romeinse geschiedenis

Zo is er nog altijd de uitgeverspoot waar vooral de historische publicaties - vaak in verband met antieke, Romeinse geschiedenis - opvallen. Maar daarnaast organiseert het Davidsfonds al 5 jaar Toast Literair, het grootste literaire zondagsbuffet met een 200-tal literaire activiteiten.

Toast Literair

Zondag 18 januari zijn Bernard Dewulf, Griet Op de Beeck, Peter Terrin, Annelies Verbeke en Tom Naegels top of the bill maar daarnaast zijn er nog bijna 200 andere literaire evenementen in haast elke Vlaamse gemeente.

2015 is niet alleen een speciaal jaar voor het Davidsfonds omwille van het 140-jarige jubileum maar ook omdat de beweging met Tine Verhelst zopas een nieuwe directeur kreeg. De hoofdzetel van het Davidsfonds in Leuven verhuist in het voorjaar naar een volledig nieuw gebouw aan het Quinten Metsysplein. In augustus staat de officiële opening ervan gepland.

Frank Hellemans

Lees meer over:

Onze partners