David Van Reybrouck bekroond met Van Ackerprijs

Auteur Bart Moeyaert grijpt naast de Hans Christian Andersenprijs en Bart Meuleman maakt theatervoorstelling van Maurice Gilliams’ ‘De man in de mist’.

David Van Reybrouck is winnaar Van Ackerprijs

De Van Acker Stichting, opgericht ter nagedachtenis van gewezen premier Achiel Van Acker en zijn zoon Frank, heeft haar tweejaarlijkse prijs toegekend aan schrijver David Van Reybrouck. Van Reybrouck is onder meer bekend van literaire werken als ‘De plaag’, ‘Pleidooi voor populisme’ en ‘Congo, een geschiedenis’, dat in 2010 bekroond werd met de AKO Literatuurprijs. Hij is ook de initiatiefnemer van het G1000 burgerinitiatief. Met de Van Ackerprijs worden sociaal-maatschappelijk geëngageerde projecten bekroond die in de lijn liggen van wat de Van Ackers als bestuursleden deden. “Soms komt dit engagement uit de werken zelf naar voren, soms komt het tot uiting in de activiteiten die de artiest naast zijn werk ontwikkelt. Soms worden beide gecombineerd en dat is voor David Van Reybrouck zeker het geval”, aldus de Van Acker Stichting. Zowel Vlaamse kunstenaars als sociale, culturele, ecologische en maatschappelijke projecten komen in aanmerking. Van Reybrouck is niet de eerste kunstenaar die wordt gehuldigd door de stichting. Eerder viel de eer te beurt aan schrijvers Louis-Paul Boon en Hugo Claus, muzikant Toots Thielemans, acteur Jan Decleir en de filmmakers Jean-Pierre en Luc Dardenne. De Van Acker Prijs wordt op zaterdag 28 april uitgereikt in het stadhuis van Brugge.

Bart Moeyaert kan nominatie Hans Christian Andersenprijs niet verzilveren

De schrijfster die wel met de Hans Christian Andersenprijs naar huis mocht, was de Argentijnse Maria Teresa Andruetto. Auteur Bart Moeyaert was reeds voor de vierde keer genomineerd, maar greep dus naast de prestigieuze prijs voor jeugdauteurs. De winnaar wordt door de International Board on Books for Young People, een internationaal netwerk van kinderboekenspecialisten, bekroond voor zijn het hele oeuvre. De tweejaarlijkse onderscheiding werd voor het eerst uitgereikt in 1956. Sinds 1966 is er ook een Hans Christian Andersenprijs voor beste illustrator. Die ging dit jaar naar Peter Sis uit Tsjechië. Beide winnaars krijgen een gouden medaille van de koningin van Denemarken, het geboorteland van sprookjesschrijver Hans Christian Andersen. Eerdere laureaten zijn Astrid Lindgren (1958), Annie M.G. Schmidt (1988) en Aiden Chambers (2002).

Maurice Gilliams’ ‘De man in de mist’ naar het theater

Op donderdag 29 maart gaat in de Antwerpse Bourlaschouwburg het theaterstuk ‘De man in de mist’ van regisseur Bart Maeuleman in première. Het is gebaseerd op het gelijknamige werk van Maurice Gilliams. Volgens het Toneelhuis behoort de tekst tot het mooiste wat Gilliams ooit schreef. Amper een tiental pagina’s lang vertelt een man, mogelijk Gilliams zelf, over de avond dat hij een elektriciteitscentrale moet herstellen, ergens diep in de Kempen. Maar hij geraakt de weg kwijt en verdwaalt in een spookachtig bos, in een mistige nacht. Ondertussen ligt zijn moeder op sterven. Mark Verstraete kruipt in de huid van de verteller en er is ook een bijzondere aandacht voor muziek. Saxofonisten Bertel Schollaert en Eva Vermeiren weven een ragfijn web van tonen en klanken aan elkaar. Het is al de tweede keer dat regisseur Bart Meuleman met een tekst van Gilliams aan de slag gaat. Eerder bewerkte hij Gilliams’ ‘Gregoria’: hij maakte er een groot klank- en lichtspektakel van. ‘De man in de mist’ daarentegen moet een kleine, intieme voorstelling worden. Meer informatie over de voorstelling vindt u hier.

Marjolein Lambrechts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content