Danny Beyens - Het spoor van de jakhals

01/07/10 om 21:00 - Bijgewerkt om 21:00

Beyens heeft een goede eindredacteur nodig. De ideeën zijn er, de aanpak is er, het passievolle engagement is er. Nu nog economiseren en deze man is vertrokken.

Danny Beyens - Het spoor van de jakhals

Uitgeverij: Kramat, 2010

Aantal pagina's: 382

Prijs: 19,95 euro

ISBN: 978-90-795-5229-0

Feuilletonschrijvers in de negentiende eeuw schreven zoveel mogelijk woorden. Ze werden per woord betaald.

Een bijkomend voordeel was dat voor de dagelijkse krantenaflevering een geregelde opfrissing van het verhaal onontbeerlijk was. Herhaling, nadrukkelijkheid, en vooral bloemrijke omschrijvingen, ze waren de noodzakelijke versluiering van het avonturenverhaal.

Het genre is in de Vlaamse misdaadliteratuur heruitgevonden door Jan Lampo en Danny Beyens. Verre nazaten van Aster Berkhof, voor wie de vaart van de vertelling uiteindelijk toch belangrijker bleek dan de psychologische inbedding of de schoonschrijverij.

Beyens heeft de onderwijzersziekte om zoveel mogelijk te variëren op gewone uitdrukkingen. 'Zei hij' wordt dan: wedervoer hij; wierp zij tegen; vroeg hij zich af; lichtte zij toe; onderbrak hij; merkte zij op. En zo gaat dat maar door, bladzijden aan een stuk. In plaats van gewoon de soberheid van Elsschot toe te passen: minder is meer.

Toch is Beyens' Het spoor van de jakhals een intrigerend goed opgezette thriller à la Agatha Christie, een Death on the Nile.

Een terminale egyptoloog, een getraumatiseerde lerares, een hysterische schoonheid, een koele duiker, twee bekakte Hollanders, een mislukte filmster, ze vormen het aftelrijmpje voor een psychopaat die zich de incarnatie waant van een bewaker om de Egyptische dodengod Anubis.

Het onderzoek naar het verband tussen zeer uiteenlopende (hoewel persoonlijk aangepaste) moorden wordt geleid door het intussen klassieke speurdersduo Cioppens (het knorzwijn) en Degraaf (die de seks probeert te ontdekken). Tussen alle wetenswaardigheden in is het vooral de plot die professioneel oogt, met een uitermate boeiend slot.

Slotsom: ook Beyens heeft een goede eindredacteur nodig. De ideeën zijn er, de aanpak is er, het passievolle engagement is er. Nu nog economiseren en deze man is vertrokken.

Lukas De Vos

Onze partners