Daniel C. Dennett krijgt de Erasmusprijs

08/11/12 om 10:01 - Bijgewerkt om 10:01

De Amerikaanse filosoof Daniel C. Dennett krijgt op 14 november uit handen van prins Willem-Alexander de Erasmusprijs 2012 uitgereikt.

Op 14 november krijgt de Amerikaanse filosoof Daniel C. Dennett (1942) in het Koninklijk Paleis Amsterdam de Erasmusprijs 2012.

De Erasmusprijs heeft dit jaar als thema 'de culturele betekenis van de natuurwetenschappen'. Daniel Dennett wordt gelauwerd vanwege zijn vermogen om het culturele belang van wetenschap en techniek naar een breed publiek te vertalen.

De Erasmusprijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon die een buitengewoon belangrijke bijdrage heeft geleverd op cultureel, sociaal of sociaalwetenschappelijk gebied en bestaat uit een geldbedrag van 150.000 euro.

Grote culturele vragen van deze tijd

Daniel Dennett heeft zich verdiept in de grote culturele vragen van deze tijd, die bij uitstek ons zelfbeeld bepalen. Vragen als: hoe zijn we ontstaan, en: wat is bewustzijn? In zijn werk kiest hij voor de meest uiteenlopende thema's, van religie en darwinisme tot vrije wil en kunstmatige intelligentie. De natuurwetenschappen zijn voor Dennett uitgangspunt van zijn wereldbeschouwing.

In de week van 10 t/m 18 november vindt een reeks aan activiteiten plaats, waarin Daniel Dennett zelf actief participeert. Zo neemt hij deel aan twee symposia in de Koninklijke Akademie van Wetenschappen; een discussiebijeenkomst in SPUI25; een debat over religie en onderwijs in het Koninklijk Instituut voor de Tropen; een gesprek over film en brein in EYE; en ten slotte geeft hij de wetenschapslezing in Paradiso.

Lees meer over:

Onze partners