Dag van de Filosofie met als thema ‘over de grenzen’, ook van de humor

© GF

Ruim een jaar na de aanslag op het Franse satirische blad Charlie Hebdo brengt de Dag van de Filosofie grenzen, en ook de (morele) grenzen van humor, onder de aandacht. De Dag van de Filosofie vindt zaterdag 9 april in het KASK in Gent plaats.

Op de Dag van de Filosofie willen de vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen van de Universiteit Gent, en verschillende maatschappelijke organisaties, jaarlijks een thema onder de aandacht brengen van een breed publiek om reflectie en meningsvorming te bevorderen. Dat gebeurt aan de hand van een breed programma van lezingen, debatten, panelgesprekken, filosofisch café, documentaires en een socratisch gesprek.

“Het is onvermijdelijk om dit jaar over grenzen na te denken”, zegt professor Danny Praet (UGent). “Hoe gaat een samenleving om met haar grenzen? Welk doel dient de grens en waarom ervaren we een grenzeloze wereld als bedreigend? ”

De morele grenzen van een grap

Tijdens de Dag van de Filosofie wordt de betekenis van de grens onderzocht net als de waarden die eraan verbonden zijn. “We beperken ons niet tot geografische grenzen, elke omlijning van de vrijheid wordt bevraagd. Zo bekijken we het concept vrijheid van naderbij: is grensoverschrijding en onbelemmerde vrijheidsbeleving de weg naar vooruitgang? En wat moeten we met het ideaal van zelfontplooiing? Ook hier lopen we tegen allerlei grenzen aan: die van onze individualiteit en zelfbeleving, en ten slotte zelfs die van onze vrije wil.”

Een jaar na Charlie Hebdo wordt ook de vraag naar het toelaatbare in een samenleving opnieuw toegespitst op de (morele) grenzen van humor. “Dragen we morele verantwoordelijkheid wanneer we een grap maken? En waar liggen de grenzen van het recht op vrije meningsuiting? ” (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content