Cubaanse schrijver Angel Santiesteban in de cel

06/03/13 om 20:58 - Bijgewerkt om 20:58

De 46-jarige auteur, die eerder werd veroordeeld tot vijf jaar cel, is opgepakt om zijn straf uit te zitten.

Nadat hij eerst was opgesloten in de gevangenis van Valle Grande is de Cubaanse schrijver Angel Santiesteban overgebracht naar de La Lima-gevangenis in Guanabacoa, Cuba.

Angel Santiesteban is de auteur van de kritische blog 'Los hijos que nadie quiso', de kinderen die niemand wilde. Door het Cubaanse regime wordt hij ervan beschuldigd zijn vrouw te hebben verkracht en gewond. Verder zou de schrijver geprobeerd hebben de woning van zijn echtgenote in brand te steken.

Angel Santiesteban zelf wijst al die beschuldigingen van de hand. De schrijver zegt dat hij vervolgd wordt omdat hij geen compromissen meer wil sluiten met het Castro-regime. In een mail aan een vriendin vertelde hij recent dat hij al eens in november gedurende een paar dagen was opgepakt en opgesloten. Toen zou hij in de cel geslagen zijn. Zijn vergrijp: hij had de ouders van een bevriende tegenstander van het regime begeleid naar de gevangenis.

Aanvankelijk was Angel Santiesteban een gevierd auteur op Cuba. Hij werd er onderscheiden met talrijke prijzen. Dat veranderde toen hij in zijn verhalenbundel 'Sueño de un día de verano' (Een zomerdagdroom) uit 1995 in twee verhalen kritiek had geleverd op het Cubaanse aandeel in de Angolese oorlog. De bundel bleef drie jaar liggen en kon pas verschijnen nadat de schrijver had ingestemd met de verwijdering van beide vertellingen uit de bundel. Als beloning kreeg hij toen een huis waarin zijn ex-vrouw nog altijd woont.

Santiesteban zou spijt gekregen hebben van die toegeving en nam zich voor geen compromissen meer te sluiten. Sindsdien werd hij door het regime geviseerd. In zijn geschriften bekritiseert Santiesteban Cuba als een staat waarin geen enkel rechtszekerheid heerst. De critici zijn weerloos aan de willekeur van het regime overgeleverd.

Om aan de kost te komen werkte de schrijver voortaan in een garage waar hij auto's herstelde. Hij schreef zijn verhalen en vertellingen noodgedwongen 's nachts. Op Cuba zijn z'n boeken alleen onder de toonbank verkrijgbaar. Santiesteban begon ook een blog, maar die kan alleen in het buitenland gelezen worden via een Engelse vertaling. Je kan er onder andere ook Santiestebans 'Behind bars' lezen, een tekst die blijkbaar uit de gevangenis gesmokkeld werd.

Op zijn eigen blog werd door een derde meegedeeld op welke manier Santiesteban zijn gevangenisstraf begon. Daaronder stond een oproep van 'Writers in Prison' van de internationale Pen-Club, die ook ondertekend is door twintig Cubaanse tegenstanders van het Castro-regime. Het ziet ernaar uit dat Santiesteban dit keer geen compromissen met het regime meer wil sluiten. Zijn vrienden gaan ervan uit dat de schrijver binnenkort in hongerstaking gaat.

Piet de Moor

Onze partners