Craig Thomas, vader technothriller overleden

11/04/11 om 09:50 - Bijgewerkt om 09:50

In Somerset is vorige week de misdaadschrijver Craig Thomas overleden. Hij werd 69.

De Welshe auteur wordt wel eens de vader van de technothriller genoemd. Thomas verkocht wereldwijd meer dan twintig miljoen boeken. Ze zijn zo goed als alle in het Nederlands vertaald.

Craig Thomas had een schrijverscarrière van zo'n dertig jaar achter zich. Grote bekendheid kreeg hij begin de jaren tachtig toen Clint Eastwood zijn tweede boek, 'Firefox', verfilmde. Die speelde meteen de rol van de Amerikaanse jachtvlieger, spion en oorlogsveteraan Mitchell Gant.

De man krijgt de opdracht in de toenmalige Sovjet-Unie het prototype van een ultramodern vliegtuig, de MiG Firefox, te stelen. Het toestel vormt een bedreiging voor de Verenigde Staten als het in serie zou worden gemaakt. Een typische Koude Oorlog-plot waarin Craig het bestaan van een ook voor radar compleet onzichtbaar gevechtsvliegtuig, een soort 'superstealth', voorspelde.

Tussen 1976 en 1998 schreef Craig Thomas een twintigtal thrillers. Ze muntten alle uit door hun meticuleuze research, zeker als het om technische details ging.

Hij toonde zich ook een meester in het verzinnen van plots. Karaktertekening lag hem minder. Mitchell Gant keerde nog terug in een aantal andere thrillers ('Firefox Down', 'A Different War').

In de meeste boeken werd echter Sir Kenneth Aubray de held, een meesterspion die voor de Britse MI6 een reeks netelige problemen moest oplossen. Vooral als het om technologie in het algemeen en geheime wapens in het bijzonder ging.

Voor fans is Craig Thomas de vader van een subgenre in de misdaadliteratuur, de technothriller. Het genre moet het hebben van een mix aan elementen. Zo is er meestal sprake van oorlog, internationale complotten en politiek, spionnen.

Als het om geavanceerde technologie gaat, is sciencefiction niet ver weg. Thomas de uitvinder van het genre noemen is te veel eer. Iemand als Ian Fleming was hem al voor in bijvoorbeeld 'Moonraker' en latere auteurs als Michael Crichton en Tom Clancy zorgden ook voor een zekere faam.

Craig Thomas had zeker de verdienste de technothriller een zekere literaire kwaliteit te geven. Vooral in zijn laatste boeken als 'Slipping into the Shadow' en 'A Wild Justice' was dat het geval.

Overigens had Thomas niet alleen belangstelling voor thrillers. Hij doceerde lange tijd Engels in het middelbaar onderwijs, maakte een studie over Thomas Hardy, publiceerde essays over politiek en maakte net voor zijn dood een tweedelig werk af over de Duitse filosoof Friedrich Nietzsche.

'Mijn leven was nauw verbonden met literatuur, met de magie van woorden', zei Craig Thomas ooit in een interview.

Fred Braeckman

Onze partners