Collectie typemachines Willem Frederik Hermans staat te koop

28/05/13 om 10:45 - Bijgewerkt om 10:45

De 160 typemachines van W F Hermans worden afgedankt dooor het museum te Tilburg. Vraagprijs: 5.500 euro.

De effecten van de culturele kaalslag in Nederland laten zich stilaan voelen. De legendarische verzameling mechanische typemachines die Hermans (1921-1995) tijdens zijn leven had vergaard, en die tot nu te zien waren in museum Scryption in Tilburg, moeten weg wegens besparingsmaatregelen.

De geschatte waarde ervan is 10.000 euro maar voor 5.500 euro mag ze de deur uit. Dit staat te lezen op de site van De Nabestaanden, een groepje van 12 Nederlandse studenten die zich inzetten voor verweesd erfgoed. Zij koppelen aan hun actie een ludieke schrijfwedstrijd maar de essentie blijft dat de collectie dus in haar geheel al voor 5.500 euro kan worden aangekocht.

Geen schrijver zonder schrijfmachine

Hermans had een zwak voor technische gadgets, zoals fototoestellen (zie afbeelding) en dus ook typemachines uit de oude doos. In een interview met het dagblad 'Trouw' lichtte hij zijjn fascinatie voor mechanische typemachines als volgt toe: ''Mijn handschrift is altijd slecht geweest. Wel leesbaar, maar lelijk. Ongelooflijk lelijk. Dat verhoudt zich dan niet met literaire schoonheid, hé? Gelukkig had ik een schrijfmachine, een mooi verlengstuk van mijn schrijvende hand. Zonder de schrijfmachine zou ik waarschijnlijk nooit schrijver zijn geworden.''

Hermans vierde zijn passie voor oude schrijfmachines vooral bot in Londen waar hij op een rommelmarkt soms tot vier oude schrijfmachines in één keer kocht. Op het einde van zijn leven had hij in zijn Parijse woning zelf een museumpje geïnstalleerd van zijn lievelingsobjecten. Na zijn dood verhuisde die collectie naar het Scryption-museum te Tilburg waar ze nu dus weg moet.

Frank Hellemans

De verzameling van Hermans en de collectie uit het Scryption kunt u op werkdagen tussen 10.00 uur en 17.00 bekijken bij Stichting Onterfd Goed. De Gruyterfabriek, entree N, ruimte 4141, Veemarktkade 8, 5222AE, 's-Hertogenbosch.

Lees meer over:

Onze partners