Claus-tsunami op komst

13/01/13 om 13:11 - Bijgewerkt om 13:11

Op 19 maart 2013 is het vijf jaar geleden dat de 78-jarige Hugo Claus uit het leven stapte: talloze publicaties en evenementen eren dit voorjaar de meester.

Claus-tsunami op komst

© Belga

'De plicht van de dichter. Hugo Claus en de politiek', een bundel essays over het politieke karakter van Claus' oeuvre, is het boek dat het meest nieuwsgierig maakt. De Claus-herdenking begint al eind januari met de Saint-Amourtournee 'Omtrent Claus' en 'Je buik van pimpelmees', een keuze van 50 liefdesgedichten gemaakt door Veerle De Wit, Claus' laatste echtgenote.

Op Gedichtendag, 31 januari, wordt de bloemlezing uit Claus' liefdesgedichten te water gelaten. Behoud de Begeerte trapt dan ook zijn Saint-Amourtournee af die dit jaar in het teken staat van Claus. Er verschijnt een 35-ste druk van 'Het verdriet van België', de roman van Claus die 30 jaar geleden zo'n ophef maakte in binnen- en buitenland. Tegelijk daarmee publiceert de Bij ook een 'Kleine Encyclopedie van Het Verdriet', een luchtige handleiding, zoals het in de ondertitel heet.

Heel wat bekende Nederlandse confraters van Claus - van Maarten 't Hart tot A.F.Th van der Heijden en Cees Nooteboom - belichten in deze speelse encyclopedie diverse facetten uit Claus' roman. 't Hart heeft het zo over katholicisme en Jezus terwijl Van der Heijden collaboratie en Oedipus ter sprake brengt. In de encyclopedie is ook een lang gesprek opgenomen van ex-Knack redacteur Piet Piryns en Herman de Coninck met Hugo Claus, gevoerd direct na de publicatie van 'Het verdriet' in 1983.

In maart verschijnt een hommage van Marc Didden aan Claus die aansluit bij de docu-reportage die Didden voor televisie maakte over Claus en die eveneens in maart wordt uitgezonden. 'De plicht van de dichter', een reader opstellen over Claus en de politiek, doet het meest watertanden. Claus-kenners Kevin Absillis (die het collaboratiedosier van de jonge Claus uitspitte) en Georges Wildemeersch gaan daarin op zoek naar de politieke substantie in de boeken van Claus.Ook onder anderen Marnix Beyen, Onno Blom en Kris Humbeeck laten hun licht schijnen over de poltieke auteur Claus.

Daarnaast verschijnen er ook nog herdrukken van Claus' boeken, zoals van de roman 'De geruchten' en van 'De wolken', Mark Schaevers' biografische sprokkels. Ook diverse verzamelcassettes van het toneel-, dicht- en romanwerk van Claus geven de lustrumviering van diens overlijden extra glans.

Frank Hellemans

Lees meer over:

Onze partners