Christian Grøndahl 'On the move' voor Passa Porta

01/03/11 om 11:31 - Bijgewerkt om 11:31

Eind maart vindt in Brussel de nieuwe editie van het literaire Passa Porta Festival plaats. De rode draad van dit jaar is het thema 'On the move'.

Christian Grøndahl 'On the move' voor Passa Porta

Het festival wordt geopend door de Deense auteur Jens Christian Grøndahl die speciaal voor de gelegenheid een nieuwe tekst schreef. Gebaseerd op het centrale thema, zal hij reflecteren over de auteur en de lezer als verdwaalde reiziger die in hun poging om de weg naar huis te vinden, de wereld ontmoeten via de literatuur. Ook Sigrid Bousset (Het Beschrijf) benadrukt het belang van literatuur. Daarvoor verwijst ze naar de kracht van andere literaire evenementen zoals 'Mind the Book', 'Saint-Amour' en de 'Literaire Lente' en zegt dat zulke initiatieven de lust tot lezen bij het publiek versterken. Bousset: "Mensen lezen nog veel, maar ik hoop wel dat verschillende media aandacht zullen blijven besteden aan literatuur. De krachten bundelen met de uitgevers is ook van groot belang. Literatuur is immers een artistiek, en tegelijk een commercieel product."

Literair gezicht

Voor deze derde editie werkt het festival samen met twee grote kunsthuizen. In de KVS komen schrijvers uit o.m. Kroatië, Algerije, Zweden, Turkije en Bosnië samen voor 'Letters to Europe'. Het festival vroeg aan elk van hen om een brief te schrijven naar Europa. Ze zullen het hebben over grenzen, identiteit en culturele rijkdom. In de Koninklijke Muntschouwburg zal de nadruk liggen op het centrale thema 'On the move', waar schrijvers zullen voorlezen uit eigen werk. Zich verplaatsen, vertrekken en migreren zijn enkele thema's waar bijvoorbeeld Philippe Claudel, Arthur Japin en David Mitchell het over zullen hebben.

Volgens Sigrid Bousset krijgt Brussel steeds meer een literair gezicht. Ze stelt dat de grote culturele instellingen in Brussel meer met Het Beschrijf samenwerken vanwege de expertise op literair vlak. Die samenwerking is volgens Bousset van groot belang om literatuur op de voorgrond te brengen. Bousset: "Zoals de podiumkunsten zich in de jaren '80 hebben gepositioneerd en geprofessionaliseerd, zo heeft het literaire middenveld zich de laatste 15 jaar sterk georganiseerd."

One day shot

Aan de hand van de laatste dag van het festival, wil de organisatie o.a. aantonen dat kunst niet enkel elitair is. Door een parcours op te stellen doorheen Brussel, probeert het Passa Porta Festival een gemengd publiek te bereiken. Auteurs gaan die dag ook in gesprek met journalisten, politici en mensen uit andere disciplines: Nabil Ben Yadir, regisseur van 'Les Baron', Helmut Lotti, David Van Reybrouck, Guy Verhofstadt, Lieve Blancquart en Rik Torfs werken mee. Sigrid Bousset: "Het parcours is geen one day shot, we zijn voortdurend aan het werken om literatuur bij een zo breed mogelijk publiek toegankelijk te maken."

Op zondag 27 maart sluit de Turkse schrijver Orhan Pamuk het festval af in het Paleis voor Schone Kunsten. De Nobelprijswinnaar zal spreken over Turkije en Europa, over hoe literatuur je leert je te verplaatsen in andere mensen en andere levens, en wat dit kan betekenen voor politiek en samenleving.

Karine Claassen

Passa Porta Festival, van 24 tot 27 maart 2011

Onze partners