Chinese pers noemt Vredesprijswinnaar Liao Yiwu een hystericus

In Duitsland en China blijft de speech van de dissidente Chinese schrijver Liao Yiwu commentaren losmaken. De laureaat van de Duitse Vredesprijs pleitte voor de ontbinding van het Chinese imperium.

In zijn dankrede in de Frankfurtse Pauluskerk was de laureaat van de Vredesprijs van de Duitse boekhandel niet mals voor Peking. Liao Yiwu (° 1958, Sichuan) noemde China een mensenverachtend imperium met bloedige handen, een oneindig grote vuilnishoop die gedoemd is om te desintegreren.

Zoals de traditie het wil, werd de plechtigheid opgeluisterd met de aanwezigheid van een lid van de Duitse regering én van de Duitse Bondspresident Joachim Gauck, die Liao Yiwu’s speech achteraf met applaus honoreerde. In de ‘Frankfurter Allgemeine Zeitung’ (19 oktober) plaatste een commentator nadien vraagtekens bij de dubbelzinnigheid van de Duitse China-diplomatie. Officieel behartigt Berlijn in zijn China-politiek twee principes: ze wordt geleid door belangen en gebonden door waarden. Maar onvermijdelijk komen die twee principes met elkaar in botsing. Liao Yiwu is zowat de belichaming van dat conflict. In Berlijn weigerde Buitenlandse Zaken de onderscheiding voor Liao Yiwu te becommentariëren.

Volgens de FAZ heeft Europa zich al van China afhankelijk gemaakt sedert Peking obligaties koopt van Zuid-Europese lidstaten die diep in de schulden verzonken zijn. ‘Hoe lang kunnen een Duits staatshoofd en een vertegenwoordiger van de regering het zich nog permitteren voor speeches als die van Liao Yiwu te applaudisseren?’ vraagt de krant zich af. Het is eigenlijk wachten op de definitieve Europese knieval voor de macht van China. Of is die al gebeurd? Op een recente Europees-Chinese top in Brussel beloofde de Chinese regeringschef Wen Jiabao de Eurozone te steunen. Geflankeerd door president Herman Van Rompuy en commissievoorzitter José Manuel Barroso noemde Wen Jiabao China een betrouwbare vriend van Europa. Maar de Brusselse journalisten die over de top verslag wilden uitbrengen klaagden toen over de serieuze beperkingen die hen in de verslaggeving werden opgelegd.

Hoe dan ook, de Pekingse ‘Global Times’ noemde de Frankfurtse speech van Liao Yiwu ‘hysterisch’ en ‘doortrokken van de politiek radicalisme’. Volgens de krant kan de laureaat van de Duitse Vredesprijs zijn emoties niet controleren en is hij blind voor de tendensen in de Chinese samenleving naar meer sociale rechtvaardigheid en meer individuele rechten. De krant bekritiseerde ook Duitsland en hekelde de aanwezigheid van bondspresident Gauck op de prijsuitreiking in Frankfurt: ‘Het optreden van Liao zal de Chinezen op Duitslands wijsheid en breeddenkendheid laten neerkijken.’ Evenwel zal de onderscheiding voor Liao Yiwu de duurzaamheid van de relaties tussen China en Duitsland niet in het gedrang brengen, aldus nog de Chinese krant.

De speech van Liao Yiwu staat ongecensureerd op het Chinese internet. Zijn eis voor ontbinding van het imperium wordt slechts zelden door de lezers geapprecieerd. ‘Je hoeft de partij niet lief te hebben, maar je bent vergeten dat het huis waarin de Chinese natie leeft ondeelbaar is,’ aldus een van de commentaren op het internetforum Tianya.

Piet de Moor

‘Gevangenisliederen – China achter de tralies’ van Liao Yiwu verschijnt volgende maand in een Nederlandse vertaling bij Atlas-Contact.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content