Chinese lezers lonken naar Vlaamse literatuur

09/09/11 om 11:10 - Bijgewerkt om 11:10

De boekenbeurs in Peking liep van 31 augustus tot 4 september: het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) was aanwezig en blikt tevreden terug.

Het VFL is een Vlaamse openbare instelling en stelt zich tot doel om de Vlaamse literatuur te promoten. Op uitnodiging van gastland Nederland trok het naar de boekenbeurs in Peking en presenteerde de Chinese uitgevers het beste van de Vlaamse literatuur. Met een stand van 1.500m2 en onder de titel 'open landscape - open book', trokken de Nederlanders alle registers open om hun boeken aan de Chinese man te brengen.

Na een korte verkenning van de Chinese markt, blijkt dat er zeker interesse is voor buitenlandse titels, zowel voor klassiekers als voor hedendaagse schrijvers, evenals voor alle genres. Vooral de Vlaamse prentenboeken bleken erg in de smaak te vallen.

In de volgende weken zal het VFL een boodschappersfunctie op zich nemen. Het gaat meer informatie doorspelen wanneer de Chinese uitgeverijen het verlangen en alle mogelijke vragen van Nederlandstalige uitgeverijen beantwoorden. Bovendien kan het VFL via vertaalsubsidies buitenlandse investeringen interessanter maken.

Bijzondere audiotours in letterenhuis

Sinds kort kunt u in het Letterenhuis in Antwerpen een 'privérondleiding' volgen met drie bekende Vlaamse auteurs als gids. Kristien Hemmerechts, Rachida Lamrabet en Tom Naegels loodsen u doorheen hun favoriete voorwerpen uit het centrale literatuurarchief in Vlaanderen.

Het Antwerpse letterenhuis vertelt u meer over auteurs en werken uit de Vlaamse literatuur in de 19e en de 20e eeuw. Naast deze museumcollectie zijn er ook nog uitgebreide archieven, leeszalen en tijdelijke tentoonstellingen. Kristien Hemmerechts, Rachida Lamrabet en Tom Naegels kozen elk zeven à tien objecten uit, waarover ze een tekst schreven. Dit resulteerde in drie heel persoonlijke rondleidingen door het Letterenhuis.

Kristien Hemmerechts gaat op zoek naar 'schrijverskoppen': kan je aan een portret van iemand zien of hij een schrijver is? Rachida Lamrabet belicht de vrouwen uit de Vlaamse letteren in haar rondleiding. Tom Naegels ten slotte, belicht de sociale kwestie, het katholicisme en de Vlaamse kwestie, volgens hem drie rode draden doorheen de Vlaamse literatuurgeschiedenis.

Bron: persbericht, boek.be

Esmeralda Van den Bosch

Onze partners