Charmeren met Elsschot

14/09/10 om 10:49 - Bijgewerkt om 10:49

De literaire verleidingskunsten van Bart Van Loo hebben nu ook Elsschot ontdekt. Morgen wordt 'Elsschot, Anwerpen en Coraline' officieel voorgesteld.

Iedereen weet ondertussen dat Antwerpen zot is van Elsschot. Vijftig jaar geleden overleed de Vlaamse meester van het geen woord te veel, maar ook geen syllabe te weinig. Aanleiding dus voor heel wat Elsschot-herdenkingen in woord en daad, met de biografische Elsschot-expo in het Letterenhuis als uitschieter. 'Elsschot, Antwerpen en Coraline', Bart Van Loo's Elsschot-hommage met prachtige stadsfoto's van Alain Giebens, is echter een bijzonder boek.

Het heeft niet de pretentie om iets nieuws over Elsschot te onthullen maar wil met zijn lichtvoetige proeve van autofiction op zijn Frans het echte Antwerpen van Elsschot versnijden met een literair liefdesverhaal. Literair omdat Van Loo met zijn voorliefde voor de Franse literatuur op zoek gaat naar parallellen tussen Elsschot en Balzac bijvoorbeeld, zoals trouwens blijkt uit dit fragment. Maar dus ook een liefdesverhaal waar Van Loo als Vlaamse Vergilius een Parisienne in de geheimen van Elsschot én Antwerpen binnenleidt. Dat is misschien de grootste verdienste van Van Loo: altijd weet hij met een ontwapenende charme klassieke hoogtepunten uit de literatuur met een frisse toets te serveren.

Dit jaar was Van Loo wel zeer op dreef. Hij voltooide zijn Franse trilogie met 'O vermiljoenen spleet! Seks, erotiek en literatuur' (2010). Het eerste luik ervan heette 'Parijs retour, literaire reisgids voor Frankrij'k (2006) en het tweede 'Als kok in Frankrijk. Literaire recepten en culinaire verhalen' (2008). Ondertussen is hij ook actief als literair filmer die zijn Tvlivre tweewekelijks op Knack Boekenburen presenteert en werkt hij aan een vervolg op de zaalshow 'Oot kwisien literair' die hij dit najaar met Vitalski op de planken brengt.

Waar Van Loo als Knack-medewerker nog de tijd vindt om de Franse literaire actualiteit op de voet te volgen, is een raadsel.

Frank Hellemans

Bart Van Loo & Alain Giebens,' Elsschot, Antwerpen en Coraline', Houtekiet/Atlas, Antwerpen/Amsterdam, 160 blz., 19,90 euro

ISBN 978-90-450-1740-2

Onze partners