Charles Portis - Norwood

06/01/12 om 12:56 - Bijgewerkt om 12:56

Amerika's meest onbekende grootste schrijver. Het zou een personage uit een boek van Charles Portis (78) kunnen zijn, maar hij is het zelf.

Charles Portis - Norwood

Uitgeverij: Lebowski

Aantal pagina's: 208 |

Prijs: 17,50

ISBN: 978-90-488-1124-3

Vijf boeken schreef hij op vijftig jaar tijd en verder laat alle drukte van de wereld hem bitter koud. In 2010 verfilmden de gebroeders Coen zijn tweede boek, True Grit en dat hoeft niet te verbazen.

Portis is een gortdroog auteur, die veeleer personages uit wrakhout klieft dan verhalen verzint. In Norwood tuft Norwood naar New York. Hij blijft er even hangen, beleeft er iets kleins met een beatnikmeisje om te besluiten dat zo'n grootstad toch vooral groot is.

Op de terugweg ontmoet hij op de bus de vrouw van zijn dromen, 's werelds kleinste dikke man, een belezen kip en allemaal neemt hij ze mee naar het huis dat hij deelt met zijn simpele zus en haar man, Bill Bird.

'Weet je waar ik in geloof', vraagt Grady Fring, 'de Credit King', op een bepaald moment aan Norwood. 'Volume. Volume. Volume. Het maakt niet uit van wat. Als het maar veel is.' De boeken van Portis zijn precies het omgekeerde. Ze zijn naakt tot op de ruggengraat. En daarom zo waanzinnig raak.

Tine Hens

Onze partners