Champions League voor literatuur

06/03/13 om 20:47 - Bijgewerkt om 20:47

Deze maand organiseert de Amerikaanse online krant The Morning News het Tournament of Books, een ludieke literaire Champions League.

Champions League voor literatuur

De zestien beste Engelstalige romans van 2012 nemen het in een soort knock-outwedstrijden tegen elkaar op. Elke week van maart gaan de winnaars van deze strijd der boeken naar de volgende ronde, tot er op het einde van maart nog eentje overblijft. Het winnende boek wint de Rooster of de Haan.

Dit soort wedstrijden, gemodelleerd naar de March Madness-competitie van het Amerikaanse universiteitsbasketbal, verplaatsen naar literatuur is natuurlijk klinkklare onzin. Alsof er één beste boek is. En dat weten de organisatoren bij The Morning News heel goed. Het Tournament of Books - de negende editie al - is ludiek opgevat en doorspekt met zelfrelativering.

Dat blijkt bijvoorbeeld uit de affiche, waarop alle deelnemende boeken in een competitieschema worden gepresenteerd. Of het twijfelachtige literaire karakter van de hoofdprijs, de Haan, dat zich beperkt tot het feit dat hij vernoemd is naar de broer van kortverhalenschrijver David Sedaris - "omdat... waarom niet" - en dat het beest boeken "verslindt zonder genade".

Het opzet van het tornooi is in de eerste plaats de opmerkelijkste boeken van het voorbije jaar onder het voetlicht te plaatsen en erover te praten. Dat gebeurt in eerste instantie door een groep vakjuryleden, die per ronde kiezen tussen twee duellerende boeken en "onderweg hun vooroordelen, interesses en connecties met de deelnemende auteurs onthullen," aldus de organisatoren.

Ook lezers worden uitgenodigd aan de online gesprekken deel te nemen. Zij kunnen niet stemmen op de romans, wel mee discussiëren.

Voor het boek dat eruit wordt gewipt, is het spel niet helemaal voorbij. De verliezers wacht nog een Zombieronde. En romans die net buiten de selectie vielen kunnen deze week via een pretornooi alsnog een wildcard behalen.

De voorbije jaren gingen onder andere 'De weg' van Cormac McCarthy, 'Een daad van barmhartigheid' van Toni Morrison, 'Wolf Hall' van Hilary Mantel en 'De gebroeders Sisters' van Patrick DeWitt aan de haal met de Haan. Pogen de volgende weken hetzelfde te doen:
'HHhH', Laurent Binet
'The Round House', Louise Erdrich
'Gone Girl', Gillian Flynn
'The Fault in Our Stars', John Green
'Arcadia', Lauren Groff
'How Should a Person Be?', Sheila Heti
'May We Be Forgiven', A.M. Homes
'The Orphan Master's Son', Adam Johnson
'Ivyland', Miles Klee
'Bring Up the Bodies', Hilary Mantel
'The Song of Achilles', Madeline Miller
'Dear Life', Alice Munro
'Where'd You Go Bernadette', Maria Semple
'Beautiful Ruins', Jess Walter
'Building Stories', Chris Ware
de winnaar van de wildcard ('Fobbit' van David Abrams, 'Billy Lynn's Long Halftime Walk' van Ben Fountain en 'The Yellow Birds' van Kevin Powers)

Jeroen Bert

Onze partners