Cervantes-prijs 2010 gaat naar Ana Maria Matute

25/11/10 om 11:32 - Bijgewerkt om 11:32

De Spaanse romanschrijfster Ana Maria Matute heeft de Cervantes-prijs 2010 gewonnen. De prijs wordt als de Spaanse Nobelprijs voor de literatuur beschouwd.

Ana Maria Matute (85), afkomstig uit Barcelona, is de derde vrouw die de prijs in de wacht sleept, na Maria Zambrano (in 1988) en de Cubaanse dichteres Dulce Maria Loynez (in 1992).

De prijs, waaraan 125.000 euro verbonden is, wordt op 23 april overhandigd, de sterfdag van Miguel de Cervantes in 1616, auteur van "Don Quichotte" en een van de grootste Spaanse schrijvers.

Het werk van Ana Maria Matute, waaronder "'s Nachts huilen de soldaten" (Los soldados lloran de noche), is in 23 talen vertaald. Haar boeken gaan vooral over de kindertijd en het verlies van onschuld, alsook over sociale onrechtvaardigheid en de moeilijkheden die uit de nasleep van de Spaanse burgeroorlog voortkwamen.

De Cervantes-prijs wordt elk jaar uitgereikt en gaat over het algemeen afwisselend naar een Spaanse en Latijns-Amerikaanse auteur. Vorig jaar werd hij aan de Mexicaanse dichter José Emilio Pacheco toegekend.

Onze partners