Caroline Copers: Olivier Boehme, Greep naar de markt

De kern van het boek gaat over de ideologische versplintering van de Vlaams-nationalisten in het interbellum.

Na 143 dagen onderhandelen is er nog steeds geen nieuwe federale regering in zicht. Toch zullen Bart De Wever (N-VA) en Elio Di Rupo (PS) op de een of andere manier samen tot een akkoord moeten komen. Om hen daarbij te helpen vroeg Knack bij de start van de Boekenbeurs aan een reeks prominenten welk boek ze beide onderhandelaars cadeau willen doen. Dat maakt een boeiende lectuurlijst voor iedereen die deze ingewikkelde tijden beter wil begrijpen.

Caroline Copers (algemeen secretaris Vlaams ABVV) Olivier Boehme, Greep naar de markt Lannoo, 1000 blz., 39,95 euro.

‘Historicus Olivier Boehme beschrijft in dit boek uitgebreid de sociaaleconomische agenda van de Vlaamse beweging tussen de twee wereldoorlogen. Elio Di Rupo kan eruit leren hoe de Vlaamse beweging uit een sociale problematiek is gegroeid, hoe de taalstrijd in oorsprong nauw verwant was met de sociale strijd en met sociale ontvoogding. Maar ook Bart De Wever en al zijn kiezers kunnen er wat van opsteken. De kern van het boek gaat immers over de ideologische versplintering van de Vlaams-nationalisten in het interbellum. Dat hoeft niet te verwonderen, want nationalisme is geen ideologie als een andere. Staatshervorming en regionalisering van bevoegdheden, zoals door Vlaams-nationalisten wordt gevraagd, impliceren a priori nog geen keuze voor een links of een rechts model, zo blijkt uit dit boek. Het is dan ook vreemd dat De Wever en zijn partij hun Vlaamse agenda vandaag exclusief aan een conservatief, rechts-liberaal beleid koppelen. Ik weet ook niet of alle kiezers van De Wever dat evengoed beseffen.

‘Boehme beschrijft ook uitstekend hoe Vlaams-nationalisten een massale verarming accepteren als dat nodig is om een aparte Vlaamse staat te bereiken. Ook dat stemt tot nadenken op een moment dat de discussie zich focust op de objectiveerbaarheid van cijfers en scenario’s voor een andere financieringswet. Want in de ‘greep naar de markt’ zou Vlaanderen wel eens veel meer kunnen verliezen dan wat ons vandaag wordt voorgehouden.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content