C.J.Sansoms Shardlake: de inspector Morse van de Tudors

© Coverafbeelding

Wat voor spannende boeken mogen we van de maand verwachten? Fred Braeckman ging speuren en raadt drie gezinsdrama’s en een bijzonder boeiende historische roman aan.

Het fictiedebuut van Koren Zailckas (34), ‘Moeder, moeder’ werd een zwarte psychologische thriller over een gezin waarin het helemaal verkeerd loopt. Dat komt vooral door de autocratische moeder, Josephine, die al te stevig de touwtjes in handen houdt en denkt dat ze het heel goed doet. Vader drinkt, dochter Rose loopt weg van huis en verdwijnt. Jeugdzorg moet tussenbeide komen als jongere zus Violet met een mes blijkbaar haar broer William heeft verwond. Maar is dat wel zo? Een harde thriller van een vrouw die eerder al twee pakkende autobiografieën schreef over een moeilijke jeugd.

Koren Zailckas, Moeder, moeder, Cargo, 384p., 19,90 euro

Psychotisch

Ook de jongste thriller van Tom Rob Smith (35), ‘De boerderij’ gaat over de relatie kinderen-ouders. Smith kreeg naam met zijn debuut ‘Child 44’, in meer dan dertig talen vertaald. Het was het eerste deel van een trilogie rond Demidov, een lid van de geheime politie bij Stalin en later chef van een moordbrigade. De kwaliteit van zijn debuut haalde Smith niet meer. Met ‘De boerderij’ gaat hij een andere weg op. De ouders van Daniel zijn in Zweden op een idyllische boerderij gaan wonen. Tot Daniel in Londen een telefoontje krijgt van zijn vader. Die zegt dat zijn moeder psychotisch is en zaken fantaseert. Ook dat Daniels vader een misdadiger is. Wie moet de jongeman geloven?

Tom Rob Smith, De boerderij, Anthos, 288p., 19,95 euro

Slachtoffer of dader?

Voor haar debuut liet de Zweedse Elisabeth Östnäs (40) zich inspireren door een moord van rond vorige eeuwwisseling. Een ongehuwde vrouw werd ervan verdacht haar vader en stiefmoeder te hebben gedood met een bijl. Östnäs ging de zaak onderzoeken en vroeg zich af of ze jaren geleden geloofde in de schuld van Lizzie Borden. Uiteindelijk werd haar eerste roman, ‘Koortsmeisje’ niet zomaar een misdaadroman, wel een kijk achter de feiten, zegt Östnäs. Ze koos voor een compacte vertelling over een personage van wie niet meteen duidelijk is of het om een slachtoffer dan wel om een misdadiger gaat.

Elisabeth Östnäs, Koortsmeisje, De Geus, 130p., 14,95 euro

Inspector Morse van de Tudors

Niet alleen misdaadromans die in het nabije verleden spelen schrijft de Schotse historicus en jurist C.J. Sansom (62). Ik denk dan vooral aan het magistrale ‘Winter in Madrid’ dat het begin van de Tweede Wereldoorlog als achtergrond heeft. Sansom dook ook in de Britse Tudor-periode. De zestiende eeuw dus, toen Hendrik VIII regeerde. Sansom schreef tot nu toe zes romans met de gebochelde advocaat Shardlake als hoofdpersonage. Britse recensenten noemden hem alvast de inspecteur Morse van de Tudors. In het Nederlands verschijnt deze maand het vierde deel van de reeks, Wraakengel’. Een jongen lijdt aan godsdienstwaanzin. Zijn ouders willen hem uit het gesticht, maar dan loopt hij kans op de brandstapel te belanden. Weet Shardlake raad? Religieuze vijandige clans, moord en doodslag, politiek gekonkel en een boeiende tocht door de modder van Londen.

C.J. Sansom, Wraakengel, De Fontein, 592p., 19,95 euro

Fred Braeckman

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content