Bukowski-veiling ter gelegenheid van zijn 20e sterfjaar

27/11/14 om 19:44 - Bijgewerkt om 19:43

Het is dit jaar precies 20 jaar geleden dat de bekende Amerikaanse schrijver en dichter Charles Bukowski (1920-1994) overleed. Veilinghuis Catawiki organiseert daarom een speciale veiling rondom deze schrijver, met de bijnaam 'American lowlife'.

Bukowski-veiling ter gelegenheid van zijn 20e sterfjaar

© GF

Het werk van Bukowski ging vaak over zijn drankverslaving, zijn moeizame relaties met vrouwen en zijn woonplaats Los Angeles. In de veiling komen onder andere gesigneerde boeken, foto's en bibliofiele uitgaven onder de hamer. Het is voor het eerst dat er buiten Amerika een Bukowski veiling van deze omvang wordt georganiseerd.

Unieke veiling

Volgens veilingmeester Heine Scholtens van Catawiki is dit een unieke veiling. "Nooit eerder is er buiten de Verenigde Staten een Bukowski collectie van deze omvang geveild. Deze veiling kon dan ook alleen tot stand komen in samenwerking met Henk van der Does, jarenlang de Nederlandse distributeur van de Nederlandse uitgaven van Bukowski. Eerder werd al een deel van de collectie van Van der Does ondergebracht bij de dienst Bijzondere Collecties in de UB van Amsterdam''.

Topstukken

Het topstuk van de veiling is het boek 'Ham on Rye' uit 1982. Deze gesigneerde editie is inclusief een originele schildering in olieverf door Bukowski. De waarde van het boek wordt geschat op ongeveer 2.500 euro.

Veilingmeester Scholtens verwacht ook veel belangstelling voor het fotoboek 'Bukowski' van de fotograaf Michael Montfort. Van dit fotoboek, dat nooit in de handel is geweest, zijn slechts 110 exemplaren gemaakt. De Bukowski veiling duurt nog tot en met vrijdag 28 november.

Lees meer over:

Onze partners