Buffalo Daniël Termont zingt Internationale

14/03/11 om 10:54 - Bijgewerkt om 10:54

Guido Lauwaert serveert alvast een lijstje van cadeaus, verrassingsacts en lekkers tout court (absint!) voor op de komende Nacht van de Poëzie.

Niet enkel de dichters worden op de Nacht van de Poëzie op 2 april verwend. Sommige toeschouwers zullen op wolkjes naar huis gaan. Om waarschijnlijk enkele dagen later te moeten terugkomen met een heftruck om hun buit op te halen. Een van de mooiste cadeaus, naar mijn bescheiden mening, is een gevulde boekenkast. De gulle schenkers: De Bezige Bij, Querido, Nijgh & Van Ditmar, De Arbeiderspers, Uitgeverij P, deBuren, PoëzieCentrum, Roularta Books, Snoeck Publishers en Lannoo.

Tweede cadeau: de toeschouwer wie de eerste toegangskaart heeft gekocht, krijgt een jaar lang Knack gratis in de bus. De gelukkige is al bekend en krijgt binnenkort bericht.

Derde lekkernij: een foto van u met uw favoriete dichter, vedette, geliefde in een gelegenheidsstudio van de Vooruit. Een paar uur later kan u de foto ophalen. Zal goed staan tussen de familiefoto's. Met dank aan Canon voor de lening van printers en het gratis fotopapier. Concept en fotografie: Charlene Debuysere en Mous Lamrabat.

Maar er is meer. Net als bij vorige Nachten is er een Poëziemarkt voor kleine uitgevers. Kopers verzekerd - Koopjes gegarandeerd. Indien u zelf een stand wil, stuur dan een e-mail naar steven_van_amster@hotmail.com (opgelet! tweemaal underscore) en bingo! Gratis! Het Poëziecentrum buit, pardon, baat de centrale stand uit met de dichtbundels van de optredende dichters.

Een speciale verrassing is dat niemand, zelfs geen dichter, weet wie wanneer optreedt. Slechts het triumviraat heeft een lijst met de volgorde van optredens. Via een lichtkrant in het Vooruit-café zal het publiek geïnformeerd worden: 'Over vijf minuten optreden van Leonard Nolens in de concertzaal.' Die tactiek bevordert de spanning, zo eigen aan de NvdP. Ook nieuws over de randactiviteiten zullen er gepromoot worden. Individuele berichten kunnen ook, zoals, 'Mag ik je reet kussen? HB'.

Op de Antiekzolder zullen Jelle Van Riet en Piet Piryns dichters interviewen. Publiek mag vragen stellen en op de vuist gaan met dichters of interviewers. Vervolgens kan getoast worden op mekaars wonden.

Volgende leuke zaak: de presentatie. Nooit vertoond in Vlaanderen en omliggende straten. Naast uw gastheer van dienst Stijn Meuris, zitten Marc Reynebeau en Herr Seele in een loge op het balkon van de concertzaal, van waar ze, als Statler en Waldorf (van de Muppettshow zaliger), op een ironische manier kritiek leveren op de gaande en de komende dichter. Ze zullen uiteraard ook elkaar niet sparen.

Niet alle entr'actes kan, wil, mag ik verklappen. Toch een paar tips.
1 - Burgemeester Daniël Termont, zelf een grote poëziefan en kenner van leven en werk van Pablo Neruda, zal als Buffalo verkleed de Internationale zingen.
2 - Het groot orkest SCORE MAN rond pianist, componist en arrangeur Thomas De Prins opent de 5de Nacht van de Poëzie. Een concert van Score Man - met leden van El Tattoo del Tigre, Think of One, Internationals, Dez Mona, Brazzaville, Whodads en Seatsniffers is de soundtrack voor een toxische nacht, met een groepsound strakker dan een minirokje.
3 - Nachtraaf ROLAND is de enige entr'acte die ook op de vorige edities van de NvdP present was. Hij brengt ADMIRAL FREEBEE mee, en ERIV ANDERSEN, een bevriende Amerikaanse singer-songwriter die meer dan een half jaar in de band van Bob Dylan speelde.
4 - JAN DE SMET (De Nieuwe Snaar) heeft een boon voor Drs. P. Samen met ARNE VAN DONGEN en FAY LOVSKI speelt hij enkele heerlijke poëzieparels van meester Olleke-Bolleke.
5 - Nachtburgemeester van Antwerpen VITALSKI laat zich aan de vleugel begeleiden door pianovirtuoos MARTIN JANSEN voor enkele fijne Nederlandstalige chansons.
6 - Heerlijk wijf ELLEN TEN DAMME (NL) gaat niet naakt, nee, ze neemt zingend woorden van Harry Mulisch in de mond.
7 - HENK HOFSTEDE (NL), de zanger van The Nits, zingt Gerard Reve uit het graf. TOM PINTENS zingt Remco Campert.
8 - Stand-up poet SAMMY DE BURGGRAEVE doet waar hij goed in is: u affronteren met poëzie op muziek.
9 - De nieuwe elektrogroep PHAZON ONE neemt u mee naar regionen die u nooit durfde te vermoeden.
10 - LES OISEAUX MOQUEURS bestaat uit Jean-Luc De Meyer van FRONT 242 en gitarist Didier Czepczyk. Ze beloven Franse liedjes te zingen en brengen oulipo-poëzie.
11 - MR. JAYNICKEL, kampioen ukelele, laat zien wat hij kan.
12 - Wouter Buyst is sinds hij Leoard Cohen in Montréal tegen het lijf liep EQUINOX THE PEACEKEEPER en wordt dé ontdekking van de Nacht van de Poëzie.
13 - Als MARINO PUNK de accordeon omgordt, dan is het feest. Musette met een hanenkam, tango met combatshoes. Marino is het ultieme bewijs bij het gezegde een zachte pit in een ruwe bolster.
14 - And last but not least sluit multi instrumentalist SPINVIS (NL) met zijn groep de 5de NvdP af met een ode aan Simon Vinkenoog. Wie de cd Ritmebox kent weet wat dat betekent: eind goed al goed.

In pepmiddelen wordt voorzien. Graanjeneverstokerij Filliers en brouwerij Moortgat/Duvel hebben zich contractueel verplicht de artiesten bij te staan, in goede en kwade tijden, bij het begin van een belangrijk werk, in gevaren en bekoringen. En dat alles, en dat alles tot het ochtend wordt, in een Serre Chaude, met tropische planten blanke dieren en wilde slavinnen, verzorgd door de technische equipe van Vooruit. De inspiratie werd aangeleverd door Maurice Maeterlinck, wiens eerste dichtbundel Serres Chaudes heet, en op Gent slaat als zijnde een broeikast.

In de bar van de Concertzaal wordt absint geserveerd, de groene fee, al eeuwen de muze van de dicht- en andere kunsten. Alles, maar dan ook alles heeft een link met poëzie, IS poëzie.

Een goed gevuld programma. Afwisseling troef. Ga maar eens piepen op de site van de NvdP. U zal zien dat zelfs u kans maakt om het grote podium te halen. Want wie wil doorbreken krijgt de kans. De NvdP is altijd een ontdekkingsreis geweest. Dat zal deze keer niet anders zijn.

En terwijl u dit leest, treedt de laatste fase in. Om alle optredens te laten copuleren met de mogelijkheden van het prachtige huis dat Vooruit is. Met andere woorden: de eindregie is ingezet. De Nacht van de Poëzie is een eenmalige theatervoorstelling. Waar alle aanwezigen in meespelen. De wens van curator en co is de oude krachtlijnen van de poëzie te herhalen en nieuwe te bepalen, te harmoniseren, te concentreren en er suggestieve melodieën aan te ontlenen die in het geheugen een blijvende plaats vinden.

Wie nog geen toegangskaart heeft, mag zich reppen, want vol is vol. En eerlijk gezegd, zou u graag tot de kudde behoren dat het moet hebben 'van horen zeggen'?

Onze partners