Brouwers pleit voor afschaffing Taalunie

In dit zeventiende boekenjournaal: dagboekfragmenten van Jeroen Brouwers en David Van Reybrouck nieuwe Pen-voorzitter.

“Ik opteer voor ogenblikkelijke opdoeking van de Taalunie. Bezuiniging van 16 miljoen euro per jaar op een volstrekt nutteloos dus overbodig folklore-instituutje.” In het jongste nummer van de new look Brakke Hond trekt Jeroen Brouwers in ‘Restletsels’, een verzameling dagboekfragmenten, van leer tegen zijn favoriete zwarte beest dat hem een rijker gedoteerde Prijs der Nederlandse Letteren misgunde. In zijn polemisch pamflet ‘Sisyphus’ bakens’ ging Brouwers amusant te keer tegen de Taalunie en nu ziet in hij in de opheffing ervan het ideale middel om de Nederlandse draconische overheidsbezuinigingen in de culturele sector te counteren. Brouwers vertelt ook dat hij met zijn portret – door Sam Dillemans geschilderd – niet in het pantheon van het Nederlandse Letterkundige Museum wil hangen en het daarom heeft teruggevorderd. Nog in de vernieuwde Brakke Hond prijken er twee opvallende verhalen van Bernard Dewulf en Koenraad Goudeseune.

De langverwachte biografie over Willem Elsschot door Vic van de Reijt zou eindelijk op donderdag 3 maart het licht zien, aldus Guido Lauwaert. Lauwaert mocht van de biograaf de inhoudstafel inkijken. Van de Reijt mag zich dan concentreren op de reclamecarrière van Elsschot tijdens het interbellum, toch blijkt uit de inhoudsopgave dat hij wel degelijk het hele leven van de Antwerpse muzenzoon in beeld brengt: van ‘Fonne van den bakker’ (het eerste hoofdstuk over de jeugdjaren van Elsschot tussen 1882-1898) tot ‘Ik spreek ook heel goed Duits ‘( hoofdstuk over de Tweede Wereldoorlog 1939-1944), ‘Een verwenst gedicht’ (hoofdstuk over het fameuze Bormsgedicht van de ‘ex-schrijver’ 1944-1949) tot het finale ‘Dank u heren’ (het twinigste hoofdstuk over de laatste jaren 1950-1960).

David Van Reybrouck, de prijsgekroonde auteur van ‘Congo.Een geschiedenis’ spreekt niet alleen over engagement maar engageert zich ook echt: hij werd tot voorzitter verkozen van Pen Vlaanderen. Hij volgt er Geert Van Istendael op. Bedoeling is om nog meer zichtbaarheid te geven aan de corebusiness van de Penbeweging: auteurs waar ook ter wereld die gemuilkorfd dreigen te worden een handje toesteken. Samen met ondervoorzitter Jeroen Theunissen plant Van Reybrouck zogenaamde dreigbrieven aan pseudo-geëngageerde VIPS als Bono of Julian ‘Wikileaks’ Assange die binnenkort in Mo*Magazine zullen verschijnen.

Esther Platteeuw, Vanessa Verstappen en Sam Destrycker zijn de laureaten van de tweede editie van ‘Goed voor druk’, een jaarlijkse wedstrijd voor jonge illustratoren die wordt georganiseerd door De Leeswelp en de Vlaamse Illustratoren Club (VIC). Dat maakte de jury bekend op vrijdag 7 januari. Voor ‘Goed voor druk’ worden jonge illustratoren met carrièreplannen in de jeugdliteratuur uitgenodigd om hun portfolio op te sturen. De jury bestond voor 2011 opnieuw uit de illustratoren Sabien Clement en Klaas Verplancke, en Chris Bulcaen, Jen de Groeve en Koen Sels (resp. recensent, hoofdredacteur en redacteur bij ‘De Leeswelp’).

Op 9 februari organiseert Ons Erfdeel vzw, samen met de gemeenten Menen en Wervik, een colloquium over Taal in de grensstreek. Diverse facetten van het thema – van taal en onderwijs tot taal en werk of taal en vrije tijd – worden in verschillende sessies besproken door onder andere Luc Devoldere, huidig directeur van Ons Erfeel, en Jozef Deleu, de stichter en vroegere directeur ervan. Deelname aan de studiedag is gratis maar er dient wel te worden ingeschreven voor 1 februari via info@onserfdeel.be. Het colloquium heeft plaats in GC ’t Forum:Speiestraat 16, 8940 Wervik.

Frank Hellemans


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content