Britse sciencefictionauteur Iain Banks overleden

09/06/13 om 21:11 - Bijgewerkt om 21:11

De Schot Iain Banks had vele talenten. Hij was meester in het schrijven van sciencefictionromans, maar had ook verstand van het klassieke genre. Twee maanden geleden maakt hij wereldkundig dat hij nog maar twee maanden te leven had.

De Britse bestsellerauteur Iain Banks is overleden. Zijn uitgeverij maakte bekend dat de 59-jarige schrijver aan de gevolgen van kanker is gestorven. Banks had zijn ziekte twee maanden geleden openbaar gemaakt. Zijn laatste boek, dat nog deze maand zal verschijnen, gaat over zijn ziekte.

Banks is voor de literatuurwereld "onvervangbaar", luidde het in een verklaring van de uitgeverij Little, Brown (Hachette). De New York Times omschreef Banks ooit als de "belangrijkste hedendaagse sciencefictionauteur". De Times plaatste hem in 2008 op de lijst van "grootste Britse schrijvers sinds 1945".

Twee dozijn werken

De Schot boekte in 1984 met zijn roman "The Wasp Factory" ("De Wespenfabriek") zijn eerste grote literaire succes. Het werk werd vaak als een mix tussen "Der Blechtrommel" en "American Psycho" beschreven. Drie jaar later publiceerde hij zijn eerste sciencefictionroman "Consider Phlebas". Er volgden meer dan twee dozijn werken, waaronder "The Algebraist". "Het Kraaienpad" werd eerder tot het klassieke genre toegerekend. Zijn sciencefictionboeken schreef hij onder de naam Iain M. Banks.

Banks had zijn aanhangers en lezers begin april geschokt met het bericht dat hij aan een ongeneeslijke vorm van kanker leed. "Met mij gaat het officieel erg slecht", schreef hij. "Ik heb kanker". De ziekte had zich over verschillende organen verspreid, en het was onwaarschijnlijk dat hij nog langer dan een jaar zou leven. Zijn roman "The Quarry" ("De groeve") zal daarmee zijn laatste zijn. Dat zal half juni uitkomen. Zijn levenspartner, Adele, had hij "de eer gevraagd om zijn weduwe te worden".

Een van zijn vrienden, de Schotse sciencefictionauteur Ken McLeod, zei op de BBC dat Banks een "enorm gat" achterlaat in de Schotse literatuur en wereldwijd in de Engelstalige literatuur. Zijn nalatenschap in de klassieke literatuur en sciencefiction is "betekenisvol". In zijn laatste roman, die hij na zijn kankerdiagnose begon, beschrijft Banks zijn leven met kanker en zijn toenemende verzwakking in detail. Alternatieve therapieën wees hij als "waanzin" af.

Iain Banks werd op 16 februari 1954 in Dunfermline, in de Schotse regio Fife, geboren. Hij schreef zijn eerste roman op 16-jarige leeftijd. Zijn moeder was een professionele schaatsster en zijn vader officier. Banks huwde zijn eerste vrouw in 1992. Het paar scheidde in 2007. Zijn tweede vrouw, Adele, trouwde hij eind maart. (Belga/MS)

Lees meer over:

Onze partners