Britse schrijfster Hilary Mantel provoceert met moordfantasie over Thatcher

Margaret Thatcher (1925-2013) wordt in Mantels kortverhaal op 6 augustus 1983 vermoord door een IRA-terrorist. © Reuters

Tweevoudig Bookerprijslaureaat Mantel schoffeerde het voorbije weekend de Britse Tories met een kortverhaal over de moord op de Iron Lady en een bijhorend interview in The Guardian.

‘The Assassination of Margaret Thatcher – August 6th 1983’, het titelverhaal van Mantels jongste verhalenbundel, wordt door de Britse conservatieven, in het bijzonder een paar gewezen naaste medewerkers van Thatcher, unaniem smakeloos genoemd. Maar het is vooral het bijhorende interview met Mantel dit weekend in The Guardian, dat hen in de gordijnen joeg.

In dat interview vertelt Hilary Mantel, sinds vorig jaar officieel Dame Hilary Mantel, hoe ze nog steeds walgt van Thatcher en hoe ze al dertig jaar broedt op een kortverhaal over de moord op Iron Maggie, maar tot nu toe niet de juiste toon kon vinden.

Op schootsafstand

Ze kreeg het idee toen ze zich in 1983 op schootsafstand bevond van Thatcher, die na een ingreep aan de ogen uitrustte in de tuin van een privéziekenhuis in Windsor. Mantel kon Thatcher zien vanop het balkon van haar appartement en vertelt in The Guardian: “Onmiddellijk beginnen je ogen de afstand in te schatten. Ik dacht, mocht ik mezelf niet zijn maar iemand anders, ze was dood.”

Mantel is uiteraard geen sluipschutter, maar een schrijfster en dus groeide het moordidee langzaam uit tot ‘The Assassination of Margaret Thatcher – August 6th 1983’. De protagonist is een vrouw van middelbare leeftijd die de deur opent voor de loodgieter, maar in plaats een sluipschutter van een of andere IRA-cel binnenlaat. Als ze door heeft wie zich in haar slaapkamer bij het venster opstelt, slaat ze niet in blinde paniek, maar werkt ze mee met de man, omdat ze net als hem Thatcher en alles waar zij voor staat verafschuwt.

Getergde Tories

Het is niet echt verrassend dat dit verhaal, in combinatie met het vranke interview, in conservatieve kringen slecht is gevallen. Mantel mag dan wel duidelijk maken dat zij enkel de pen heeft vastgehouden en dat zij geen model heeft gestaan voor de protagoniste, daar hebben de getergde Tories weinig oren naar. En dus regent het virulente reacties. Lord Timothy Bell, een vriend en pr-adviseur van Thatcher, vraagt zelfs om een politieonderzoek.

Het is niet de eerste keer dat Mantel in het nieuws komt met ophefmakende uitspraken over Iron Maggie. En ook deze keer ziet ze geen reden om zich voor haar uitspraken te verontschuldigen. “De Iron Lady schrok niet terug voor uitgesproken meningen en zei altijd vrijuit wat ze dacht. Ze zou hetzelfde van een romancier verwachten.”

Opvallend tussendoortje

De Britse krant Daily Telegraph, die de exclusieve publicatie van het verhaal had gekocht, was een andere mening toegedaan. Ondanks de naar verluidt hoge aankoopsom besliste de redactie het verhaal toch niet te publiceren, omdat het de lezers had kunnen choqueren. Bij de The Guardian zagen ze geen graten in ‘The Assassination of Margaret Thatcher – August 6th 1983’.

Is het verhaal nu echt zo ophefmakend? Dat kunt u hier zelf beoordelen. Wij hadden alvast weinig last van de slechte smaak waarvan Mantel beticht wordt en konden in het bijzonder de circulaire structuur en de spanningopbouw op prijs stellen. Het gemak waarmee de protagonist zich inlaat met de Ierse sluipschutter vonden we dan weer een tikkeltje ongeloofwaardig. Ondanks de 30 jaar die Mantel naar eigen zeggen nodig had om dit verhaal in de juiste plooi te krijgen, lijkt het toch meer op een – opvallend – tussendoortje. Een dankbare afwisseling voor het detailwerk aan de geprezen Cromwell-trilogie, waarvan we deel drie eind 2014 of begin 2015 mogen verwachten.

Jeroen Bert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content