Britse satirische schrijver Tom Sharpe overleden

06/06/13 om 12:37 - Bijgewerkt om 12:37

Donderdagochtend overleed de Engelse auteur Tom Sharpe op 85-jarige leeftijd. Zijn Britse zwarte humor werd ook hier erg gesmaakt.

Britse satirische schrijver Tom Sharpe overleden

© Belga

No more Mister Wilt. Tom Sharpe die in zijn Spaans optrekje aan de gevolgen van diabetes overleed, maakte zich in Nederlandse vertaling onsterfelijk met zijn satirische campusromans over het universiteitswereldje met Mr. Wilt in de hoofdrol.

Sharpe werd in Londen geboren op 30 maart 1928. Begin jaren '50 trok hij naar Zuid-Afrika, waar hij de apartheid op de korrel nam in zijn eerste romans 'Hard gelach' (1971) en 'Bloot slaat dood' (1973).

Wilts erfenis

Hij keerde in de jaren '60 terug naar het homeland om er docent geschiedenis te worden in Cambridge. Daar haalde hij de stof vandaan om zijn 'Wilt'-romans te schrijven die het reilen en zeilen in het academische wereldje op de hak nam. Deze campusromans werden in Nederlandse vertaling ook in een driedelige omnibus gebundeld. In 2010 publiceerde hij zijn laatste roman: 'Wilts erfenis'.

Sommigen verweten Sharpe seksisme en al te gechargeerde Britse humor. Maar zijn vele fans waren verslingerd aan die wrange, zwarte humor en de satirische manier waarop hij de academische mores te kijk zette.

De Nederlandse vertalingen van zijn werk verschenen bij uitgeverij De Harmonie.

Frank Hellemans

Lees meer over:

Onze partners