Britse huisartsen gaan boeken voorschrijven

© Reuters

Britse huisartsen schrijven vanaf mei boeken voor aan patiënten met mentale problemen. Een lijst linkt dertig boeken aan dertig ziektes.

De papieren recepten zijn bedoeld voor mensen met milde vormen van aandoeningen als vreetbuien, relatieproblemen, slaapproblemen, stress, angst en sociale fobieën. Het idee erachter is dat huisartsen bij dergelijke vage klachten niet direct weten hoe ze hun patiënten het best behandelen. Als die eerst een boek over hun probleem lezen, kunnen zij bij een volgend consult beter in gesprek komen over oorzaken en oplossingen.

De lijst is goedgekeurd door tal van Britse zorginstanties en bevat serieuze zelfhulpboeken zoals ‘Overcoming Relationship Problems’ van Michael Crowe, ‘How to Stop Worrying’ van Frank Tallis en ‘Feel the Fear and Do it Anyway’ van Susan Jeffers. Dat laatste boek wordt ook gelezen door – de fictieve – Bridget Jones, zo schrijft ze in haar dagboek. Daarnaast is er een secundaire leeslijst met opwekkende romans, gedichten en verhalen. Daarop prijken onder meer ‘Notes from a Small Island’ van Bill Bryson en ‘To Kill a Mockingbird’ van Harper Lee.

Patiënten die een boek krijgen voorgeschreven, kunnen deze lenen bij de plaatselijke openbare bibliotheek. De Britse Arts Council heeft bibliotheken een subsidie van 20.000 pond (23.000 euro) toegekend om alle titels op de lijst in de collectie op te nemen en gericht te presenteren. Zo kunnen mensen die worstelen met hun angsten en zorgen, zich ook op eigen initiatief verdiepen in hun aandoening zonder meteen naar de dokter te hoeven stappen.

Het idee is afkomstig van de particuliere leesbevorderingsstichting The Reading Agency en bouwt voort op lokale ervaringen in Wales. Ook in Denemarken en Nieuw-Zeeland schrijven huisartsen al langer zelfhulpboeken voor. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt ook dat het werkt: patiënten die ‘Overcoming Depression’ van Christopher Williams lezen en bespreken met hun arts zijn significant minder depressief dan patiënten die geen enkel boek over hun ziekte lezen.

Boekendokter

In Vlaanderen stuurt Cobra, de culturele site van de VRT, al enkele jaren een boekendokter naar de Boekenbeurs en Mind the Book. Onder meer Saskia de Coster, Bart Van Loo en Peter Holvoet-Hanssen gaven beursbezoekers een gratis leesadvies om zich beter te voelen. Thomas Blondeau gaf tot eind vorig jaar op zijn Cobra-blog bijna wekelijks een nieuw advies.

Ook voor wie thuis een literair genezing zoekt voor zijn klachten is redding nabij. Komend najaar verschijnt in vrijwel heel Europa ‘The Novel Cure’ van Susan Elderkin en Ella Berthoud. In deze luchtige gids schrijven de twee auteurs voor bijna 350 aandoeningen een roman voor die de patiënt instant verbetering biedt. Uitgeverij Podium publiceert de Nederlandse vertaling, die wordt aangepast aan wat Nederlandse en Vlaamse lezers in hun boekenkast hebben staan.

Maarten Dessing

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content