Britse historicus Tony Judt overleden

09/08/10 om 09:03 - Bijgewerkt om 09:03

In New York is de Britse historicus en auteur Tony Judt op 62-jarige leeftijd overleden aan de ziekte van Gehrig.

Judt werd in 1948 in Londen geboren als zoon van joodse ouders. Als jongeman was hij een aanhanger van het zionisme en werkte hij in een kibboets. Tijdens de oorlog van 1967 bood hij zelfs zijn diensten als chauffeur en vertaler aan bij het Israëlische leger. Nadien zou Judt zich echter steeds kritischer uitlaten over de houding van Israël jegens de Palestijnen.

Judt studeerde in Cambridge en Parijs, waar hij uitgebreid het Franse socialisme bestudeerde. In 1987 ging hij aan de slag bij New York University. Acht jaar later hield hij het Remarque Institute boven de doopvont. Zijn werk werd bekroond met een Erich Maria Remarque-prijs en de Hannah Arendt-prijs.

Judt is gespecialiseerd in de naoorlogse Europese geschiedenis. Vooral het in 2005 gepubliceerde meesterwerk "Na de oorlog" leverde de vorser faam op. Judt, wiens vader in Antwerpen is geboren, interesseerde zich ook in België en publiceerde met "Is there a Belgium?" een lijvig essay over de politieke geschiedenis van ons land.

In 2008 werd bij Judt ALS of de ziekte van Gehrig vastgesteld. Dat is een neuromusculaire aandoening waarbij het lichaam gestaag verlamd raakt. Met de hulp van assistenten lukte het hem eerder dit jaar nog om het boek "Het land is moe" over de teloorgang van de sociaaldemocratie uit te brengen.

Lees meer over:

Onze partners