Brit commercialiseert Hitlers 'Mein Kampf'

18/01/12 om 09:25 - Bijgewerkt om 09:25

De Britse uitgever McGee wil 'Mein Kampf' van Adolf Hitler in mootjes op de Duitse markt brengen. Maar de vrijstaat Beieren zal daar wellicht een stokje voor steken.

McGee adverteert nu al met barnumreclame in de Duitse kiosken. De Britse uitgever is gespecialiseerd in Duitse publicaties uit de jaren dertig en veertig. 'Zeitungszeugen' noemt McGee deze onderneming. Met zo'n Duitse reeks kwam McGee al eens in 2009 op de Duitse markt, zij het zonder veel succes. De boekjes met fragmenten uit 'Der Angriff' en de 'Völkische Beobachter' vergeelden in de rekken, of werden door de vrijstaat Beieren in beslag genomen.

Nu wil McGee het met Hitlers 'Mein Kampf' opnieuw proberen. De Brit plant drie brochures van telkens vijftien bladzijden om het 'onleesbare boek', voorzien van commentaren, op telkens honderdduizend exemplaren voor alle Duitsers toegankelijk te maken. 'Het wordt hoog tijd dat de brede publieke opinie de mogelijkheid krijgt om de confrontatie met de originele tekst aan te gaan,' aldus Peter McGee tot het Duitse magazine 'Der Spiegel'. De 'Frankfurter Allgemeine Zeitung' vindt dat echter geen argument, want iedereen die dat wil kan Hitlers pamflet antiquarisch kopen en ook op internet staan er uitgebreide fragmenten.

Of de Brit uit 'Mein Kampf' munt kan slaan is twijfelachtig. In tegenstelling tot wat velen denken is 'Mein Kampf' in Duitsland niet verboden. Het Beierse ministerie van Financiën exploiteert echter wel de auteursrechten van 'Mein Kampf' en heeft in het verleden elke poging om het boek na te drukken verboden, wat uiteraard ook een manier is om verspreiding tegen te gaan. McGee probeert dat verbod nu te omzeilen door Hitlers 'bestseller' in schijfjes te commercialiseren. Maar of de Britse uitgever zijn slag binnenhaalt valt af te wachten, want in 2009 liet het Beierse ministerie ook al eens enkele exemplaren van 'Zeitungszeugen' uit de rekken halen.

In 2015 vervallen de Beierse exploitatierechten van 'Mein Kampf'. Vanaf dan kan McGee Hitlers parafernalia ongehinderd colporteren. In elk geval laat Dieter Graumann, de voorzitter van de Centrale Raad van de Joden in Duitsland, het initiatief van McGee niet aan zijn hart komen en meent dat de publicatie ertoe zal bijdragen om Hitlers boek helemaal te 'onttoveren'. Vanaf volgende week donderdag ligt de brochure in de handel. We zijn benieuwd voor hoelang.

Piet de Moor

Lees meer over:

Onze partners